Közélet

Az orosz–ukrán háború 524. napja – friss hírek

Az orosz főváros légvédelme sikeresen elhárította a három pilóta nélküli repülőgépet. Az egyik drónt rádióelektronikai eszközzel hatástalanítottak. A drón lezuhant, és egy felhőkarcolónak csapódott.

Az orosz fővárosban és a moszkvai régióban található létesítmények elleni, keddre virradóra végrehajtott ukrán dróntámadás elhárításáról számolt be az orosz védelmi minisztérium.

Az egyik lezuhanó ukrán drón a moszkvai felhőkarcolónegyedbe esett. Egy épület homlokzatának csapódott a 21. emeleten, emiatt a felhőkarcoló több ablaka megsérült.
Fotó: AFP

A tárca szerint „a kijevi rezsim által megkísérelt terrortámadás” során 

két repülőszerkezetet semmisítettek meg a Moszkva megyei Ogyincovo és Naro-Fominszk felett, egy harmadik, a rádióelektronikai harc eszközeivel „elfojtott” eszköz pedig a Moszkva-City felhőkarcolónegyedben zuhant le.

Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere közölte, hogy a Moszkva-City épületegyüttes egyik tornyának homlokzata a 21. szintnél megsérült, az üvegezés 150 négyzetméteren rongálódott meg. Szobjanyin szerint a drón ugyanazt az épületet találta el, amely a vasárnap végrehajtott ukrán dróntámadás során is megsérült.

Tanulmányozzuk a fegyvereiteket – Moszkva üzent a Nyugatnak

Összességében nem rosszak, de sok a gyenge pontjuk – állítják az orosz hadmérnökök a nyugati fegyverekről.

A TASZSZ hírügynökség közlése szerint a keddi dróntámadásnak nincsenek sérültjei, az incidens nyomán a vnukovói nemzetközi repülőtér működését kedd hajnalban átmenetileg felfüggesztették, a légikikötőt később újból megnyitották.

 

19:28

Izland bezárta a moszkvai nagykövetségét

Bezárta moszkvai nagykövetségét Izland, de nem szakítja meg diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal – jelentette be kedden a külügyminisztérium Reykjavíkban.

18:55

Halálos áldozata is van a herszoni kórházat ért támadásnak

Egy orvos életét vesztette, öt egészségügyi dolgozó pedig megsebesült kedden a dél-ukrajnai Herszon városának kórházát érő orosz tüzérségi csapásban – közölte Roman Mrocsko, a herszoni katonai adminisztráció vezetője Telegram-oldalán.

17:01

Oroszok szerint civil hajókat támadtak az ukrán egységek

Három félig alámerült, távvezérelt ukrán csónak kísérelt meg „terrortámadást” a Fekete-tenger délnyugati részén, a Boszporusz-szoroshoz közeledő orosz polgári szállítóhajók ellen – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium szóvivője. 

15:55

Kijev felháborodott Duda tanácsadója miatt, aki szerint Ukrajna hálátlanul viselkedik

Az ukrán külügyminisztérium kedden bekérette a kijevi lengyel nagykövetet Andrzej Duda lengyel elnök külpolitikai tanácsadója, Marcin Przydacz korábbi megjegyzése miatt. 

A külügyminisztériumi megbeszélésen hangsúlyoztuk, hogy a Lengyelország által (Ukrajnának) nyújtott segítséggel kapcsolatos állítólagos ukrán hálátlanságra vonatkozó megjegyzések valótlanok és elfogadhatatlanok

 – mondta Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a tárca honlapján közzétett nyilatkozatában. 

14:58

Anyagilag is óriási bukás Ukrajnának a háború: dollármilliárdok hiányoznak havonta a kasszából

Nem csak a rengeteg halálos áldozatot nézve, de anyagilag is súlyosan érinti az Oroszországgal vívott háború Ukrajnát. Az invázió tavaly februári megindítása óta 6 millió állampolgár hagyta el az országot és menekült át elsősorban a nyugat-európai országokba. Bár azóta sokan visszatértek, a többség a harcok végéig kivár, ideiglenes hazájukban már munkát is szereztek, így. Az államkasszából dollármilliárdok hiányoznak, ez az az összeg, amelyet a menekültek nem otthon, hanem Európában költenek is el.

11:48

Jó hírt közölt Moszkva: már online is igényelhető az oroszországi vízum

Oroszországra érvényes, egyszeri, 16 napi tartózkodásra feljogosító elektronikus beutazási vízum igényelhető keddtől az orosz külügyminisztérium egy külön weboldalán vagy egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével. A könnyítést 55 ország kapta meg, köztük Magyarország is. Útlevél és egészségbiztosítás továbbra is kell a belépéshez.

09:24

Az ukrán hadsereg beismerte, hogy a vártnál sokkal rosszabbul alakul az ellentámadás

A CNN a fronton harcoló katonákkal készített interjút, akik elmondták, hogy az oroszok jól felkészülten várják őket minden kilométeren. Az előrehaladás lassú, sok a veszteségük, de nem adják fel.

08:02

A szankciók ellenére milliárdokért vásárolja Oroszország a fegyveralkatrészeket a nyugati országokból

Hiába vetett ki az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciót termékek százaira, egy kutatás szerint gyakorlatilag nincs olyan nyugati termék, amelyet Oroszország ne tudna importálni. A szankciók megkerülése mára ujjgyakorlat lett a cégeknek, Oroszország pedig a legmodernebb fegyvereihez szerezheti be az európai és amerikai alkatrészeket dollármilliárdos értékben.

Moszkva-City terrortámadás dróntámadás
Kapcsolódó cikkek