Közélet

Az orosz–ukrán háború 526. napja – friss hírek

A háború csütörtöki napjának legfontosabb eseményei.

Továbbra is Kijevet támadja önmegsemmisítő drónokkal Oroszország: csütörtök hajnalra virradóra mintegy tucatnyi ellenséges járművet érzékeltek az ukrán főváros térségében. Az ukrán katonai vezetés beszámolója szerint valamennyi drónt leszedték, mielőtt elérték volna a céljukat, károkról és sérültekről nem érkezett jelentés. 

Fotó: AFP

A háború tavaly februári kitörése óta ez volt a 820. légiriadó az ukrán fővárosban. Közben hírek érkeztek a megszállt területekről is. Több jelentés szerint is az orosz hatóságok erővel kényszerítették az elfoglalt területeken élő ukránokat, hogy vegyék fel az orosz állampolgárságot, különben súlyos megtorlással nézhetnek szembe, akár deportálhatják is őket.

Akik nem voltak hajlandók orosszá válni, azoktól a legalapvetőbb ellátmány is megvonták, sem élelmiszert, sem gyógyszert nem kaphattak a megszállóktól. 

 

20:05

Elemzőházakat és tech cégeket citálnak bíróság elé Oroszországban

Nemkívánatosnak nyilvánította a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központjának oroszországi tevékenységét csütörtökön az orosz főügyészség. Az elemzőközpontot, az Európai Néppárt – az Európai Parlament legnagyobb és legrégebbi pártja – hivatalos „agytrösztjét” Wilfried Martens volt belga miniszterelnök hozta létre 2007-ben.

19:00

Átlagosan 887 ezer forintot keresnek a Németországba menekült ukránok, így is csak harmaduk keres munkát

A Németországba letelepedett ukrán menekültek kevesebb mint harmada vállalt munkát, aki megtette az viszont nagyrészt túlképzett az adott munkához. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagosan 887 ezer forintot keresnek egy hónapban.

18:42

Szigorít a fehérorosz szankciókon az Európai Unió

Az Európai Unió Tanácsa Oroszország Ukrajna elleni háborújára és Fehéroroszágnak az agresszióban játszott szerepére reagálva csütörtökön újabb célzott korlátozó intézkedéseket fogadott el, hogy az Oroszországra vonatkozó szankciókat ne lehessen megkerülni Fehéroroszországon keresztül.

18:22

Orosz katonai szóvivő: több mint 900 ukrán katona esett el ma a fronton

Több frontszakaszon visszavert ukrán támadásokról, Donyeck környékén végrehajtott orosz ellentámadásról és Kupjanszk irányában történt orosz előrenyomulásról számolt be csütörtökön a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője, azt állítva, hogy a harcokban a frontvonalon több mint 900 ukrán katona esett el.

17:18

Elfogták az ukrán tisztet, aki milliókért csempészte ki Ukrajnából a hadköteles férfiakat

Hamis igazolásokat állított ki hadköteles férfiaknak egy kijevi tiszt. A dokumentumokba azt írta, hogy az illető alkalmatlan a katonai szolgálatra, ezért elhagyhatja Ukrajnát. A hamis papírokért tízezer dollárt kért.

16:14

Az ukrán kormányfő szerint csak a külföldi pénz tartja életben Ukrajnát

Az ukrán állam jelenleg csak a külföldi partnerek által biztosított pénzügyi támogatásnak, kölcsönöknek és hiteleknek köszönhetően marad életben – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kijevi nagyköveti értekezleten csütörtökön az Ukrinform ukrán hírügynökség szerint. Ukrajna idén 45,8 milliárd dollárnyi támogatást vár a nemzetközi partnerektől az állami költségvetés finanszírozására, és 14 milliárd dollárt a legsürgősebb újjáépítésekre. 

12:31

Határsértő helikopterek miatt esett egymásnak Minszk és Varsó

Fehéroroszország csütörtökön megosztotta Lengyelországgal azokat a légi helyzetjelentéseket, amelyek megcáfolják azokat a vádakat, amelyek szerint fehérorosz katonai helikopterek megsértették a lengyel határt – jelentette a fehérorosz védelmi minisztérium.

12:19

Fittyet hány a szankciókra a Sberbank: rekordra ugrott az orosz bank profitja

A legnagyobb orosz pénzintézet a makrogazdasági környezet javulása, az élénkülő hitelezés és javuló haszonkulcsok mellett négymilliárd dollárnyi nyereséget ért el három hónap alatt. A Sberbank frissített prognózisa szerint az orosz gazdaság a korábban várt stagnálás helyett 1,8 százalékkal nőhet idén.

09:32

Nagyon nem tetszik Moszkvának a gyenge rubel

Oroszország az idén nem fogja a költségvetési szabályban előírtaknak megfelelően devizavásárlásra fordítani az olajeladásból származó többletbevételeit - jelentette szerdán este a Vedomosztyi napilap a kormány terveit ismerő két forrásra hivatkozva.

08:10

Váratlanul Beregszászra utazott Zelenszkij, a magyarokat üdvözölte

Váratlan látogatást tett Beregszászon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A kárpátaljai településen helyi katonai vezetőkkel találkozott, de a magyar közösség képviselőivel is beszélt, így például Babják Zoltán polgármesterrel is – írja a Magyar Nemzet. 

07:38

Összesen 130 ember kért ideiglenes tartózkodási engedélyt az Ukrajnából érkezők közül szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 6698-an léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6627-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön. 

A beléptetettek közül a rendőrség 130 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – áll a közleményben.

ukrán főváros Kijev megtorlás
Kapcsolódó cikkek