Közélet

Az orosz–ukrán háború 551. napja – friss hírek

Ismét Kijev környékét támadta Oroszország, miközben bebizonyosodott Prigozsin halála. Azt továbbra sem tudni, hogy Moszkva vagy Washington áll a zsoldosvezér halála mögött, de a volt ukrán főügyész szerint a Fehér Ház dróton rángatja a kijevi vezetést.

Három ukrán vadászpilóta halt meg, amikor gyakorlatozás közben két repülővel egymásnak csapódtak. Az áldozatok egyike volt Andrij Pilscsikov, az az ukrán tiszt, aki az F–16-osok beszerzésének az egyik szószólója volt.

Military training of Ukrainian Army in Donetsk Oblast
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A légierő szóvivője szerint Pilscsikov az ukrán légierő reformjainak egyik mozgatórugója volt. Rendkívül tehetséges pilótaként tartották számon, akinek 

az őrült ötletei számtalanszor vitték sikerre az ukrán hadműveleteket.

Eközben a volt olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte éles kritikával illette a nyugati országok Ukrajna-politikáját. Szerinte másfél év alatt Ukrajnában nem értek el mást, mint félmillió halottat és hatmillió menekültet. Conte felszólalt az optimista nyugati propaganda ellen, amely azt állítja, hogy Kijev eredményeket ér el a nyugati támogatásnak hála Oroszország ellen.

A valóság az, hogy teljes városokat és hatalmas területeket teljesen leromboltak, amelyeken az elkövetkező években segítenünk kell az újjáépítésben, európai pénzügyi kötelezettségvállalással, amelyet csak a kezdeti szakaszban 50 milliárd euróra becsülünk. A valóság az, hogy az Oroszország–Ukrajna konfliktus 2022-ben 3,7 százalékkal növelte a globális katonai kiadásokat az előző évhez képest, a tavalyi katonai kiadások rekordösszeget értek el bolygón

– írta Conte.

Most már biztos: Prigozsin meghalt

Korábban ugyan sokan kétkedve fogadták Jevgenyij Prigozsin halálának hírét, ám most Oroszország tiszta vizet öntött a pohárba. A hatóságok közölték, hogy genetikai vizsgálatoknak vetették alá a lezuhant repülőgép utasainak maradványait, és kijelentették, hogy az egyik áldozat minden kétséget kizáróan Prigozsin volt.

Az még továbbra sem világos, hogy mi történt a Wagner csoport vezetőjének magángépével. Egyes hírek szerint egy légvédelmi rakéta találta el a gépet, miközben mások azt állítják, hogy egy a repülőre felcsempészett bomba robbant fel. A módszerek mellett a tettesről is eltérő vélemények születtek, a leggyakoribb nézetek szerint Oroszország vagy az Egyesült Államok áll a háttérben.

Valószínűleg sosem fog kiderülni, hogy Washington keze benne volt-e a zsoldosvezér megölésében, de az egyre inkább tisztázódni látszik, hogy a Fehér Ház igen nagy befolyással bír a kijevi vezetésre. Legalábbis legutóbb a volt ukrán főügyész beszélt erről, aki azt állította, hogy amerikai nyomásra távolították el a posztjáról.

Viktor Sokin főügyészt még 2016-ban váltották le. Az eltávolítását korrupcióval magyarázták, azonban Sokin szerint Joe Biden intézte el a kirúgását, mivel elkezdett vizsgálódni a Burisma energiaipari vállalat körül. Ez a cég volt az, amelyet kapcsolatba hoztak az amerikai elnök fiával, Hunter Bidennel.

 

21:05

Moszkvának való kémkedéssel vádolnak egy svéd férfit

Egy orosz-svéd kettős állampolgárságú férfit tartóztattak le a feleségével együtt. Az ügyészség Svédország és egy másik hatalom ellen elkövetett cselekmény elkövetésével vádolta meg.

21:04

Az új NATO-tag Finnország szépen rápörgetett a védelmi kiadásokra

Finnország védelmi kiadásai még a NATO-tagságot megelőző években jelentősen megnövekedtek.

21:03

Szijjártó Péter: ősszel kerülhet parlamenti napirendre a svéd NATO-csatlakozás kérdése

A kormány még tavaly beterjesztette a svéd ratifikációs dokumentumot az Országgyűlésnek, amelynek a szeptemberben kezdődő őszi plenáris ülésén lesz lehetősége arra, hogy döntést hozzon arról, mikor szavaz a témában – jelentette ki Szijjártó Péter. 

16:51

Űzzétek ki a Wagnert – követelik Lukasenkától a lengyelek és a baltiak

Az országok le fogják zárni a fehérorosz határt, ha kritikus incidens következik be a szomszédban a Wagner zsoldoshadsereg részvételével. Kaminski felszólította Minszket, hogy távolítsák el az országból a Wagner-katonákat, és az illegális migránsok toborzását is hagyják abba.

15:09

A csecsen Kadirov már Dánia és Svédország megszállására készül

Ramzan Kadirov fejben már le is győzte Ukrajnát, és újabb célokat tűzött ki maga elé. A csecsen vezető éppen a Korán megsértéséért készül bosszút állni. A közösségi médiába felkerült videó szerint, amint Ukrajnában végeztek, azokat az országokat tervezik megszállni, ahol Koránt égettek.

13:18

Az ukrán hadsereg felszabadította Robotinét

Drón- és rakétacsapásokat is váltott a két fél az éjszaka folyamán. Melitopol még messze.

13:17

Putyin hangja csendült fel a lengyel vonatokon, szólt az orosz himnusz

13:14

Zelenszkij hazaárulásnak minősítené a korrupciót

08:38

Orosz nacionalisták lázadoznak a háborús cenzúra ellen

Oroszországban az állam igyekszik elfojtani minden olyan hangot, amely kritikával illeti az állami vezetést vagy az Ukrajnában zajló eseményeket. Több orosz blogger azonban ellenáll a cenzúrának, és továbbra is olyan felvételeket tesz közzé, amelyek az orosz hadsereg problémáival és veszteségeivel foglalkoznak.

propaganda prigozsin Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek