Közélet

Vége a találgatásoknak: genetikai vizsgálatok is bizonyították, meghalt Prigozsin, a Wagner vezére

A hatóság molekuláris genetikai vizsgálatok segítségével állapította meg mind a tíz ember kilétét, akik a lezuhant gépen voltak.

Az orosz nyomozóbizottság megállapította a Tver melletti repülőgép-balesetben elhunyt személyek személyazonosságát. A hatóság molekuláris genetikai vizsgálatok segítségével állapította meg mind a tíz ember kilétét, akik a PMC Wagner tulajdonosának, Jevgenyij Prigozsinnak a Tver régióban történt repülőgép-balesetében haltak meg. 

PRIGOZSIN, Jevgenyij
Moszkva, 2023. augusztus 26.
Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának a portréja a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében rögtönzött emlékhelyen 2023. augusztus 26-án. Három nappal korábban az oroszországi Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant a Prigozsint és Dmitrij „Wagner” Utkint, a zsoldoscsoport parancsnokát szállító magánrepülőgép útban Moszkvából Szentpétervárra. A gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, a balesetet senki sem élte túl.
MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
Moszkva, 2023. augusztus 26.Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának a portréja a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében rögtönzött emlékhelyen 2023. augusztus 26-án. Három nappal korábban az oroszországi Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant a Prigozsint és Dmitrij „Wagner” Utkint, a zsoldoscsoport parancsnokát szállító magánrepülőgép útban Moszkvából Szentpétervárra. A gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, a balesetet senki sem élte túl.MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
Fotó: MTI/AP

Amint azt az oroszországi nyomozóbizottság (IC) sajtószolgálata augusztus 27-én közölte, ezek megfelelnek a Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség által korábban közzétett listán szereplő személyekkel, vagyis ezek szerint nem volt változás az utasok körében az utaslista elkészítése után.

„Mind a 10 halott személyazonosságát megállapították, azok megfelelnek a repülési lapon szereplő listának” – mondta Szvetlana Petrenko, a nyomozóhatóság médiakapcsolati osztályának vezetője több orosz sajtóorgánum szerint. Korábban a Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség arról számolt be, hogy az utasok listája szerint Jevgenyij Prigozsin is az utasok között volt, ám ezt sokan kétkedve fogadták. 

A Rosaviatsia augusztus 23-án tette közzé azoknak a személyeknek a nevét, akik a Tver régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen tartózkodtak. Az utasok között a következő nevek találhatók: Jevgenyij Prigozsin, Dmitrij Utkin, Szergej Propusztin, Jevgenyij Makarjan, Alekszandr Totmin, Valerij Csekalov, Nyikolaj Matusejev. A jelentés beszámolt arról is, hogy Alekszej Levsin volt a kapitány, Rusztam Karimov a másodpilóta, Kristina Raspopova pedig a légiutas-kísérő.

Több teória is napvilágot látott szerda este óta, mi okozhatta a rettegett Wagner magánhadsereg alapító tulajdonosának, Jevgenyij Prigozsin és társainak repülőgép-szerencsétlenségét.

Az egyik felkapott magyarázat szerint a szerencsétlenül járt Embraer 135 (EBM-135BJ) kisgépre közvetlenül a felszállást megelőzően, az utolsó pillanatban felvittek egy csomagot. Erről egy név nélküli forrás nyilatkozott egy népszerű orosz Telegram csatornának

Hot dog árusból a világ leghíresebb zsoldosvezére: ki volt Jevgenyij Prigozsin?

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin meghalt. A zsoldosvezér magánrepülőjén utazott Oroszországba, amikor a gépét lelőtték. A támadásért feltehetően Oroszország a felelős. Prigozsin és katonái 2023 júniusában egy rövid felkelést indítottak a moszkvai vezetés ellen, ám végül elhagyták Oroszországot. Ki volt Jevgenyij Prigozsin? Hogyan lett egy hot dog árusból a világ leghíresebb zsoldosseregének a vezetője?

 

Jevgenyij Prigozsin repülőgép Dmitrij Utkin baleset
Kapcsolódó cikkek