Közélet

Menedékjogot kért a Litvániába menekült orosz tiszt

Ivan Korolev hadnagy illegálisan lépte át a litván határt, sikerült eljutnia Vilniusba, és augusztus 10-én a litván határőrök őrizetbe vették a vilniusi buszpályaudvaron.

Az orosz fegyveres erők hadnagya, Ivan Koroljev illegálisan lépte át Litvánia határát, és politikai menedékjogot kért – írja a BBC News Russian. Koroljev elmondása szerint augusztus 3-án úgy döntött, hogy elmenekül Oroszországból, mert nem akart részt venni egy „véres háborúban”.

 

Miután Vilniusban őrizetbe vették, a katonát visszavitték a határellenőrző pontra, ahol még egy napig ott tartották, és ahonnan fel tudta venni a kapcsolatot a BBC tudósítójával, Ilja Barabanovval. A BBC újságíróival kapcsolatot teremtő katona az 59313-39 számú katonai egységben szolgált (a katonai igazolvány másolata a BBC rendelkezésére áll). Normál időkben ez az egység a Habarovszk Területhez tartozó egyik faluban van bevetve, vagyis az ország másik felében. A BBC megkereste az ügyben az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumát is.

 

Augusztus 3-án úgy döntöttem, hogy elhagyom az Orosz Föderációt, mivel nem akartam részt venni abban a véres háborúban, amelyet államom kirobbantott. Jelenleg a Litván Köztársaságban vagyok, ahol politikai menedékjogot kértem

– mondta Ivan Koroljev a BBC-nek. Koroljev elmondása szerint nem vett részt az Ukrajna területén zajló ellenséges cselekményekben, hanem a hátországban szolgált.

 

orosz Ivan Koroljev dezertálás katona menedékjog
Kapcsolódó cikkek