Már nem elérhető a Facebookon az az augusztus 21-én délután közzétett megtévesztő bejegyzés, amely szerint szeptember 1-jétől a mentő és az egészségügyi ellátás hívószáma 1830-ra változna. A posztot augusztus 25-ig több mint 6300-an osztották meg, így pár nap alatt tömegekhez jutott el a Facebookon. A bejegyzés azért is lehetett megtévesztő, mert a szerzője a profilkép alapján maga is mentősnek tűnt.

20230603 Hajdúszoboszló, Deák Ferenc utca.Szomszédok riasztották a mentőket, mert régen látták az egyik szomszédjukat.A mentőszolgálat munkáját segítették a tűzoltók, mert nem tudtak bejutni az ingatlanba. A tűzoltók az ajtót kinyitották, és sikerült a mentőszolgálat munkatársainak bemenni a személyhez. Fotó: Tóth Imre TIHajdú-Bihari Napló20230603 Hajdúszoboszló, Deák Ferenc utca.

Szomszédok riasztották a mentőket, mert régen látták az egyik szomszédjukat.
A mentőszolgálat munkáját segítették a tűzoltók, mert nem tudtak bejutni az ingatlanba. A tűzoltók az ajtót kinyitották, és sikerült a mentőszolgálat munkatársainak bemenni a személyhez. 
Fotó: Tóth Imre TI
Hajdú-Bihari Napló
Fotó: Tóth Imre

A leírtak azonban nem igazak:

az 1830-as hívószám a vármegyei ügyeleti hívószám, amelyet 16 óra után hívhatnak azok, akiknek valamilyen egészségi problémája támad. 

Akiknek sürgős segítségre van szükségük, azoknak továbbra is az egységes segélyhívó számot, a 112-t kell hívniuk. Ez a nap egészében, bármikor tárcsázható.

Az ügyben a Világgazdaság megkereste az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ). Győrfi Pál szóvivő megerősítette: félreértésről van szó, vészhelyzet esetén továbbra is a 112-es számot kell tárcsázni. Az 1830-as telefonszámot még februárban hívták életre, amikor az OMSZ elindította az egységes alapellátási ügyeleti rendszert. Ennek a központi ügyeleti száma az 1830. Ez is a mentőknél csöng ki, de arra tartják fenn, ha valakinek háziorvosi ügyeleti vagy éjszakai ügyeleti egészségi problémája van.

Nem jó megoldás, ha az emberek most tömegével átállnak a 1830-ra, mert ez egy másik szolgáltatás

– mondta lapunknak Győrfi Pál. 

Szombaton késő délután a mentők hívószámának módosulásáról szóló Facebook-bejegyzést végül törölték. Majdnem hat napot élt meg, ezalatt több mint 9300-an osztották meg. Így sok tízezer felhasználóhoz juthatott el a félrevezető információ, hogy a 112-es szám szeptembertől 1830-ra változik.