Több ezer nigeri lakos vonult utcára az ország fővárosában, hogy támogassa a múlt héten történt katonai puccsot. Elítélték azokat a nyugat-afrikai országokat, amelyek szankciókkal fenyegetik Nigert, illetve követelték, hogy a külföldi katonák távozzanak az országból.

Fotó: AFP

Az Egyesült Államoknak és Franciaországnak is van katonai bázisa Niger területén. A külföldi katonák jelenlétére az iszlamista fegyveresek elleni harc miatt volt szükség.

Vasárnap hasonló tüntetés bontakozott ki a francia nagykövetség előtt, ekkor a tömeg megrohanta a konzulátus épületét. A csütörtöki eseményen nem történt erőszakos megmozdulás. A franciaellenes események a gyarmati idők miatt erősödtek fel az országban. A tüntető tömeg követelte Abdourahmane Tiani tábornoktól, az ország új vezetőjétől: ne engedje, hogy újra kizsákmányolják Nigert a gyarmatosítók – írta meg BBC.

Magyarország kiáll Mohamed Bazoum nigeri elnök mellett

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint kiemelten kell kezelni a Száhel-övezetet, mert ami ott történik, az közvetlen hatással van Európa, így Magyarország biztonságára is. Az afrikai országban katonai puccs zajlik.

A vasárnapi demonstráción sokan orosz zászlót lengettek, és Oroszországot éltető jelszavakat kiabáltak. A szervezők a csütörtöki eseményre azt kérték, hogy a résztvevők mellőzzék az oroszok méltatását. Ezen a tüntetésen már sokkal kevesebben vettek részt, mint a vasárnapin.

Tiani tábornok és katonái a múlt héten Mohamed Bazoum elnök hatalmát döntötték meg. Bazoum az ország első demokratikusan megválasztott vezetője volt, most viszont börtönben van.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS), amely egy 15 nyugat-afrikai országból álló kereskedelmi tömb, pénzügyi és kereskedelmi szankciókat vezetett be Niger ellen a puccs miatt. Több nemzet erőszakot is kilátásba helyezett, ha nem helyezik vissza Bazoumot az elnöki székbe. Szenegál már közölte, hogy ha szükséges, kész katonai csapatokat küldeni Nigerbe.

A puccs után áramszünet sújtotta Nigert. A helyi energiavállalat szerint ennek oka, hogy a szomszédos Nigéria bosszúból leállította az áramellátást Niger felé.

A puccs óta több száz európai és amerikai állampolgárt evakuáltak Niger területéről.