Közélet

Meglepő helyről jelentkezett be puccskísérlete óta Prigozsin

A Wagner csoport zsoldosai Afrikába helyezték át a tevékenységüket. Korábban volt arról szó, hogy hogy idővel visszatérnek Ukrajnába. Egyelőre erre nincs esély.

A Wagner csoporthoz kapcsolódó Telegram-csatornákon közzétettek egy videót, amelyben Jevgenyij Prigozsin, a zsoldoscsoport vezetője szólalt meg először azóta, hogy a csoport puccsot akart végrehajtani Moszkvában. A felvétel szerint Prigozsin harci öltözékben arról beszélt, hogy a Wagner csoport felszabadítja Afrikát.

A csoportnak több ezer harcosa és jövedelmező üzleti érdekei is vannak a kontinensen. Prigozsin zsoldosai olyan országokban élnek, mint Mali és a Közép-afrikai Köztársaság, az utóbbi afrikai országban 

a jogvédő szervezetek és az ENSZ is háborús bűnök elkövetésével vádolta meg a Wagner embereit.

Wagner Prigozsin
Fotó: AP

A BBC cikke szerint a Wagner harcosait az Egyesült Államok azzal is megvádolta, hogy tiltott aranykereskedelmet folytatott a kontinensen. A mostani felvételen Prigozsin arról számolt be, hogy a Wagner ásványi anyagok után kutat, valamint iszlamista fegyveresek és más bűnözők ellen harcolnak. 

Oroszországot minden kontinensnél még nagyobbá, Afrikát pedig még szabadabbá tesszük

– mondta a Wagner csoport vezetője. Azt is hozzátette, hogy „igazságosság és boldogság vár az afrikaiakra”, az Iszlám Állam, az al-Kaida és más banditák életét pedig rémálommá teszik, és folyamatosan újabb tagokat is toboroznak. Prigozsint Szentpéterváron fényképezték le a múlt havi Afrika–Oroszország-csúcstalálkozón, amint kezet fogott Freddy Mapouka nagykövettel, a Közép-afrikai Köztársaság elnöki tanácsadójával. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy a Wagner Afrikába tart. Prigozsin akkor arra kérte a zsoldosait, hogy „viselkedjenek rendesen a helyiekkel”, és képezzék ki a fehérorosz hadsereget, valamint gyűjtsenek erőt új útjukra, Afrikába. Később arról is szóltak a hírek, lehetséges, hogy idővel visszatérnek Ukrajnába

 

jevgenyij prigozsin Wagner afrika
Kapcsolódó cikkek