Közélet

Nagyot zuhant az ukrán nyugdíjasok száma

Valószínűleg az adatbázis változása áll a háttérben.

A nyugdíjasok száma 140 ezerrel csökkent Ukrajnában az idei második negyedév során, ami a háború kezdete óta a legnagyobb esés a nyugdíjalap adtaira támaszkodó Opendatabot szerint.

A szervezet szerint az ukrán nyugdíjasok száma a háború kezdete óta 288 ezerrel csökkent, és a mostani változás valózínűleg a megszállt területeken frissített adatokkal magyarázható.

The,Elderly,Countrywoman,Gathers,Eggs,In,A,Hen,House.,Natural
Fotó: Shutterstock

Az Unian összefoglalója szerint júliusban az átlagnyugdíj mindössze 5311 hrivnya volt (51 ezer forint), miközben az ukrán nyugdíjasok harmada kevesebb mint 3 ezer hrivnyát (29 ezer forint) kap havonta, ami közel van a létminimum 2589 hrivnyás összegéhez. 

Az átlagos összege mintegy 21,5 százalékkal nőtt az orosz invázió kezdete óta.

A legkisebb nyugdíjat Ternopil régió, a legnagyobbat Kijev lakói kapják, míg az előbbi esetben 4023 hrivnya az átlag, az utóbbinál 7190 hrivnyát vehet fel havonta az átlagnyugdíjas.

A Kijevi Közgazdasági Egyetem számításai szerint az ország lakossága 2030-ra a jelenlegi 37 millióról 32 millióra csökken, miközben 2021 és 2032 között a nyugdíjasok száma 10,9 millióról 12,2 millióra nő. Eddigre a munkaképes korú lakosság létszáma is 11,7 millióra eshet, tehát ekkorra több lesz a nyugdíjas, mint a dolgozó.

 

Kijev létminimum nyugdíjas nyugdíjalap
Kapcsolódó cikkek