„Határozottan kiállunk a demokratikusan megválasztott nigeri elnök mellett, és támogatjuk a hivatalába történő visszatérését” – írta hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, miután telefonon egyeztetett Hadja Lahbib belga külügyminiszterrel.
 

Fotó: AFP

Afrika biztonsága, azon belül a Száheli-övezet biztonsága szorosan összefügg az európai biztonsággal. Mivel ez a térség könnyen válhat nagy migrációs hullámok forrásává, különleges érdekünk fűződik biztonságához és stabilitásához

– fogalmazott Szijjártó Péter.
Hozzátette: ebben a tekintetben is nagy baj, hogy Niger elnöke ellen puccsot követtek el, hiszen az könnyen alááshatja az egész térség stabilitását.

Határozottan kiállunk a demokratikusan megválasztott nigeri elnök mellett, és támogatjuk a hivatalába történő visszatérését. Ma telefonon egyeztettünk minderről Hadja Lahbib belga külügyminiszterrel, akivel egyetértettünk, hogy közösen kell kiállnunk a Száheli-övezet stabilitása és a terrorellenes küzdelem mellett

– olvasható a miniszter bejegyzésében.

 

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök az X platformon közzétett bejegyzésében tudatta: „Nagyon aggódunk a puccskísérlet miatt, amely Niger demokratikusan megválasztott elnöke ellen irányul.” Magyarország elítél minden olyan kísérletet, amelynek célja Niger békéjének és stabilitásának aláásása – tette hozzá a kormányfő a korábban Twitter név alatt működő mikroblog közösségi oldalon. Orbán Viktor hangsúlyozta: „Mohamed Bazoum elnök oldalán állunk, és imádkozunk az épségéért.”

Mohamed Bazoum nigeri elnököt csütörtökre viradóra távolították el a hatalomból, a puccsisták arra hivatkoztak, hogy a romló biztonsági helyzet és a rossz kormányzás miatt vetnek véget a rezsimnek.

Soldiers in Niger announce coup on national TV
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az egykori francia gyarmatot 2021 óta irányította az első demokratikus elnökként megválasztott Mohamed Bazoum. Az 1960-ban kihirdetett függetlenné válása óta négy államcsínyt és több puccskísérletet hajtottak végre a nagy kiterjedésű, szegény sivatagi országban. 2021. március 31-én, két nappal az államfő beiktatása előtt a nigeri hatóságok már megakadályoztak egy kísérletet a Bazoum elleni katonai hatalomátvételre.

A puccsot széles körben elítélte a nemzetközi közösség, ideértve az ENSZ-t, az Egyesült Államokat, az Afrikai Uniót, az Európai Uniót, illetve a volt gyarmattartó Franciaországot is. Vasárnap a puccsisták megrohamozták a nigeri francia nagykövetséget, leverték a nagykövetség feliratát a kapuról, és a nigeri, valamint az orosz zászlót függesztették ki.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) a büntetőintézkedések mellett erő alkalmazását is kilátásba helyezte egy hetet biztosítva a nigeri puccsistáknak arra, hogy visszahelyezzék a hatalomba Mohammed Bazoum elnököt.

Az nem utal több pénzt Nigernek

Az Európai Unió nem ismeri el, és a jövőben sem fogja elismerni a puccsal hatalomra került új vezetést.