Közélet

Veszélybe került Novák Katalin, mezítláb vonult az óvóhelyre Kijevben

Megszólaltak a légiriadó szirénái, Nováknak mezítláb kellett a bunkerbe vonulnia.

Kijevi tartózkodása alatt Novák Katalin köztársasági elnököt óvóhelyre kellett menekíteni, miután megszólaltak a légiriadó szirénái az ukrán fővárosban. Az eseményről Novák az Instagram-oldalán is megemlékezett.

A légiriadót ukrán sajtóhírek szerint magyar idő szerint 15:50 körül kezdték elrendelni szerte az országban, először a déli, mikolajivi területen, majd 16 óra körül Kijevben is. A közösségi médiában terjedő információk szerint 17 óra tájban már lefújták a riadót az ukrán fővárosban.

Fotó: Novák Katalin / Facebook

A köztársasági elnök kedden érkezett Ukrajnába, ahol először Kárpátalján tett látogatást, majd onnan utazott tovább Kijevbe. Egy munkatársa az Indexnek elmondta, hogy Novák mintegy egy órát töltött egy a kormányzati negyedben lévő óvóhelyen, ahol stábja és a TEK munkatársai is vele voltak. 

Az óvóhelyen töltött időt arra használták, hogy felkészüljenek az esti tárgyalásokra. Magyar idő szerint 17:15 körül hagyták el a menedéket.

 

Közvetlenül a riadó után Novák már találkozott is ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel. A köztársasági elnök a történtekről egy 24 órán keresztül elérhető Insta-sztorit is megosztott, melyen az is látható, hogy a biztonsági előírások miatt le kellett vennie magas sarkú cipőjét, melyet kezében vitt magával a bunkerbe.

Kijevbe érkezve, még a légiriadó előtt Novák szerda délután a Krími Platform rendezvényén vett részt, ahol arról is beszélt, hogy Ukrajnának joga van Krím visszafoglalásához. A köztársasági elnök szerint Ukrajna Magyarország támogatását és teljes szolidaritását is magáénak tudhatja a háborúban.

Novák Katalin délután egy magyar pénzből működtetett óvodában is járt, és találkozott Dmitro Lubinyec ukrán ombudsmannal is, akinek az utóbbi időben volt némi vitája Magyarországgal.

 

Kijev légiriadó Kárpátalja Novák Katalin Ukrajna
Kapcsolódó cikkek