A bevándorlás jelentős csökkentését támogatta egy csütörtökön megjelent interjúan Emmanuel Macron francia elnök. A politikus elmondta azt is, hogy kormánya ősszel ismét a parlament elé terjeszti új bevándorlási törvényjavaslatát, melynek elfogadását az országgyűlés az utóbbi évben többször is elhalasztotta.

Macron ugyanakkor beszélt arról is, hogy azt nem lehet állítani, hogy elárasztaná Franciaországot a bevándorlás, ám ennek ellenére tarthatatlannak nevezte a jelenlegi helyzetet, és a bevándorlás jelentős csökkentése mellett szállt síkra, értve ez alatt a legális bevándorlást is.

France, Paris, 2022-09-01. Photograph by Xose Bouzas / Hans Lucas. Bilateral meeting between Emmanuel Macron, president of the french republic, and Robert Golob, president of the government of the Republic of Slovenia, during a working lunch at the Elysee Palace. French President Emmanuel Macron waits at the entrance of the Elysee Palace before the meeting.France, Paris, 2022-09-01. Photographie de Xose Bouzas / Hans Lucas. Rencontre bilaterale entre Emmanuel Macron, president de la Republique francaise, et Robert Golob, president du gouvernement de la Republique de Slovenie, lors d un dejeuner de travail a l Elysee. Emmanuel Macron, president francais, attend l arrivee a l entree du Palais de l Elysee avant la reunion. (Photo by Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: AFP

A francia államfő a Le Point hetilapnak adott interjúban felhívta a figyelmet a külső, európai határok védelmének szükségességére is, hangsúlyozva, hogy Franciaország nem az Európába érkező külföldiek belépőországa, hanem inkább egy másodlagos célpontja olyanoknak, akik máshol léptek be az területére.

A menedékjog kapcsán annak hatékonyabb alkalmazására szólított fel, hozzátéve, hogy azzal az embercsempész-hálózatok visszaélnek. A francia elnök szerint a benyújtandó törvényjavaslat középpontjában is ez áll.

Macron a bevándorlás csökkentése mellett kiemelte az oktatás, az integráció, a tekintély, a köztársaság és a gazdaság szerepének fontosságát is, mivel 

amikor éveken keresztül 10 százalékon volt a nem volt lehetőség az integrációra sem.

A bevándorlási törvénytervezetről szólva közölte, hogy Gérald Darmanin belügyminiszter folytatja a munkát annak kidolgozásán, miután azt télen a szenátusban már elkezdték megvitatni, ám melynek nemzetgyűlési vitáját a kormány már többször elhalasztotta. Elmondta azt is, hogy a törvényjavaslat leporolására Elisabeth Borne miniszterelnökkel közösen fogják kérni a belügyminisztert ősszel és arra is kérik majd Darmanint, hogy arról tárgyaljon az összes, a kormányzati állásponthoz hasonlóan gondolkodó ellenzéki erővel.

A francia államfő kifejtette, hogy bár eddig nem sikerült a javaslat mögé többséget felsorakoztatni a nemzetgyűlésben, szeretné elkerülni, hogy a vitatott nyugdíjreformhoz hasonlóan ismét az alkotmány 49.3-as cikkelyéhez kelljen folyamodnia, amely lehetővé teszi, hogy egy törvényt a parlament alsóházának szavazása nélkül fogadjanak el. Azonban a lehetőség használatát sem zárta ki.

Az elmúlt négy évtizedben ez már a 29. bevándorlási törvénytervezet Franciaországban, mely két lényeges intézkedésből áll. Ezek a kitoloncolások és a társadalmi integráció hatékonyságának növelése. Utóbbi érdekében a kormány a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban jelenleg feketén dolgozó külföldiek helyzetét legalizálná, azaz munkavállalási és tartózkodási engedélyt adna számukra.