Közélet

Az orosz–ukrán háború 579. napja – friss hírek

Odesszát lőtték éjjel az oroszok. A drón- és rakétatámadásban több épület is megsérült.

Az orosz hadsereg a hétfőre virradó éjszaka során Shahed drónokkal, valamint Onyx- és Kalibr rakétákkal támadta az Odesszai régiót. Bár az ukrán légvédelem az összes drónt és a rakéták nagy részét is megsemmisítette, azonban a támadás során a kikötői infrastruktúra megsérült – adta hírül az Unian ukrán hírportál.

A Ukrainian serviceman talks on the radio during a tank training exercise in the Chernigiv region on September 8, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Fotó: AFP

Az ukrán hadsereg déli védelmi erőinek beszámolói alapján az oroszok éjszaka 19 Shahed támadó drónnal és 2 Onyx szuperszonikus rakétával vették célba a térséget, valamint 12 Kalibr rakétát is bevetettek. A jelentés szerint a tenger felől történő támadáshoz a felszíni rakétahordozó mellett a Novorosszijszki-öbölből egy tengeralattjárót is használtak. Hozzátették, hogy

a többséget még az Odesszai régió feletti égbolton sikerült ártalmatlanítaniuk.

Azonban a támadást nem sikerült teljes egészében kivédeni, a kikötői infrastruktúrát találat érte, az odesszai tengerészeti állomás komoly károkat szenvedett. A becsapódás következtében az évek óta használaton kívüli állomásszálló épületében tűz ütött ki, amelyet sikerült gyorsan eloltani.

Az egyik Onyx rakéta is célt talált, több magtárat is megsemmisített. Személyi sérülés nem történt.

Szintén az éjszakai támadás során Odessza külvárosában egy magánvállalkozás raktárépülete és egy lakóház is kigyulladt. A védelmi erők tájékoztatása szerint a robbanás hullámai több házban betörték az ablakokat, egy civil nő megsérült, orvosi ellátásban kellett részesíteni.

 

20:38

Külföldi zsoldosokra csapott le Oroszország

Nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal mért csapást az orosz hadsereg külföldi zsoldosok ideiglenes szállására és ukrán diverzánscsoportokra – közölte hétfőn az orosz hadügyminisztérium. A tájékoztatás szerint minden célpontot el is találtak. Orosz sajtóinformációk szerint az egyik, külföldi tanácsadókat elszállásoló hotel Odesszában volt.

A hadügyminisztérium azt is közölte, hogy hét támadást vertek vissza Donyeck térségében, 445 főnyi veszteséget (halott és sebesült) okozva az ukránoknak. A meghiúsított ukrán támadások számát az egész frontvonal mentén az összesítés 11-ben, az ukrán veszteséget pedig mintegy 840 főben adta meg.

19:28

Óriási amerikai hadikölcsönt kap Lengyelország

Az Egyesült Államok 2 milliárd dolláros (több mint 730 milliárd forint), alacsony kamatú kölcsönt ad Lengyelországnak hadserege modernizálására – közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium, hozzátéve, hogy további 60 millió dolláros támogatáshoz is jut Varsó.

A lépés ritkaságnak számít, ugyanis Washington nem sűrűn ad közvetlen katonai célú kölcsönt vagy támogatást, utoljára Irak részesült hasonlóban 2016-ban és 2017-ben – írja a Financial Times.

A források lehetővé teszik az amerikai közlemény szerint, hogy Lengyelország fejlessze hadseregét, megszabaduljon orosz felszereléseitől és modernizálja a haderejét. Az Ukrajnával szembeni orosz invázió árnyékában Varsó jelentős haderőfejlesztésbe kezdett, a NATO előírások által elvárt GDP arányos 2 százaléknál jelentősen nagyobb összeget költve védelmi célokra.

Ezzel a lengyel hadsereg az egyik legerősebbé vált Európában, az új beszerzése között sok amerikai gyártású eszköz is található.

18:43

Felesége szerint az sem biztos, hogy Zelenszkij újraindul az elnöki címért

Noha egyelőre még az sem biztos, hogy jövő márciusban megtartják-e az ukrán elnökválasztást, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő felesége, Olena Zelenszka egy interjúban arról beszélt, hogy nem biztos benne, hogy férje ismét elindul majd a következő választáson.

A CBS News Face The Nation című műsorának nyilatkozó ukrán first lady elárulta azt is, hogy amikor először indult Zelenszkij az elnöki tisztségért, nem támogatta a döntést teljes mértékben. A vasárnapi interjúban ugyanakkor Zelenszka elmondta azt is, hogy amennyiben Zelenszkij az indulás mellett dönt, legalább már a tapasztalatuk meglesz a kampányhoz.

16:54

„Az agymosott nyugati közvélemény még nem áll készen arra, hogy Putyin interjút adjon egy külföldi lapnak”

A Kreml folyamatosan kapja a megkereséseket a külföldi sajtótól, hogy interjút készíthessenek az orosz elnökkel – közölte a Kreml szóvivője. Dmitrij Peszkov elmondta, hogy még amerikai lapok is igényt tartanának egy interjúra Vlagyimir Putyinnal, de szerinte ennek még nem jött el az ideje.

Peszkov kifejtette, hogy 

az orosz államfő készül rá, hogy interjút adjon a külföldi újságíróknak, de szerinte jelenleg az agymosott, ruszofób propaganda uralja a nyugati közvéleményt 

– írta meg a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A szóvivő szerint annak nincs értelme, hogy Putyin úgy nyilatkozzon a nyugati sajtónak, hogy az európaiak vagy az amerikaiak meg sem értik, hogy miről beszél. Peszkov azonban megnyugtatott mindenkit, hogy amint a Nyugat visszatalál az értelem útjára, Putyin készen áll majd az interjúkra.

16:52

Oroszország megtorolta a szevasztopoli rakétacsapást, lebombázták Beriszlavot

Az orosz hadsereg hétfőn négy bombát dobott le a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Beriszlav városra, a támadás következtében két helyi lakos meghalt, további kettő megsérült – közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója a Telegramon. A tisztségviselő hozzátette, hogy az egyik bomba egy lakásfenntartó iroda épületét, egy másik pedig egy lakóépületet talált el. A Herszon megyei ügyészség arról tájékoztatott, hogy a csapást előzetes információk szerint egy Szu–34-es repülőgéppel hajtották végre.

Oleh Kiper, a déli Odessza megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy 

a régióját ért éjszakai orosz csapás következtében két helybeli vesztette életét, a holttestüket a romok alatt találták meg.

A Moldovához tartozó – el nem ismert, orosz fennhatóság alatt álló – Dnyeszter Menti Köztársaság területére az odesszai régió elleni rakétatámadás után rakétadarabok hullottak – közölte Oleg Beljakov, a szakadár területen lévő biztonsági övezetet ellenőrző közös bizottság társelnöke. Kifejtette, hogy egy rakéta robbanófeje behatolt a talajba, de nem robbant fel. Elmondása szerint az incidens következtében nem történt személyi sérülés, és kár sem keletkezett.

16:50

Vlagyimir Putyin orosz gáz- és olajipari vezetőkkel utazik Kínába

Az orosz elnököt a Gazprom és a Rosznyefty orosz energiaipari óriáscégek vezetői, Alekszej Miller és Igor Szecsin is elkíséri októberben a kínai látogatásra. Putyin a tervek szerint a harmadik Egy övezet egy út fórumra utazik Pekingbe, ahol találkozik Hszi Csin-pinggel.

Az orosz elnök Hszi Csin-ping moszkvai látogatása után kapott meghívást Pekingbe.

A Reuters úgy tudja, hogy az energiaipari óriások vezetői azért tartanak az elnökkel, hogy Oroszország fokozhassa a fosszilis energiahordozók exportját Kína felé. Erre azért lehet szükség, mivel Moszkva pénztárcájából hiányozhat az európai embargó miatt kieső pénz. A háború kitörése után nagymértékben bővült az orosz export Kína felé, hiszen Moszkva már csak kisebb mennyiséget tudott Európa felé értékesíteni.

14:58

Máris visszakozott Oroszország, mégis engedélyezik egyes üzemanyagok exportját

Az orosz kormány jóváhagyta az üzemanyag-exporttilalom néhány módosítását, feloldva a korlátozásokat egyes hajók bunkerolajaként használt üzemanyagaira, valamint a magas kéntartalmú gázolajra vonatkozóan – írta meg a Reuters hétfőn napvilágra került kormányzati dokumentumokra hivatkozva. A hírügynökség értesülései szerint a friss kormányzati döntések a múlt héten bejelentett üzemanyagexport-tilalmi lépések más részleteit nem érintik.

Az orosz kormányzat múlt héten elfogadott egy olyan döntéscsomagot, amely ideiglenesen korlátozza a benzin és a gázolaj kivitelét Oroszországból, hogy a belső piacot stabilizálja. 

Az elmúlt hónapokban az üzemanyagok ára Oroszországban is jelentős emelkedésen ment keresztül, a benzinkutatok egyes értesülések szerint egyenesen gyorsult az emelkedés üteme is, amelynek hátterében egyesek a szürkeexport térnyerését vélik felfedezni.

13:38

Rakétákkal és drónokkal támadta meg Oroszország az odesszai kikötőt

Oroszország újabb rakéta- és dróntámadásokat intézett hétfőre virradóra a dél-ukrajnai Odessza kikötője ellen, egy ember megsérült, több – nem lakáscélú – épület és a kikötői infrastruktúra súlyosan megrongálódott – közölte hétfőn az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága.

A jelentés szerint a kikötő évek óta nem üzemelő szállodája is lángra kapott a támadás eredményeként, a tűzoltók azonban eloltották a tüzet.

Az ukrán légierő közlése alapján a légvédelem 

  • 19 iráni gyártmányú shahed drónt, 
  • 11 manőverező robotrepülőgépet és 
  • két hiperszonikus rakétát semmisített meg az ukrajnai célpontok, túlnyomórészt Odessza ellen indított éjjeli orosz légitámadás során, 
  • további három drónt pedig még előző nap lőttek le.

Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója elmondta, hogy egy nőt kórházba szállítottak, miután egy robbanás következtében repeszsérülést szenvedett.

A dél-ukrajnai Krivij Rih város felett lelőttek egy orosz drónt, amelynek a lehulló roncsai tüzet okoztak egy ipari vállalat épületében, a lángokat eloltották – közölte Olekszandr Vilkul, a város polgármesterre.

12:09

Tűzszerésszé képzik át az ukrán mérnököket, hogy hatástalaníthassák az Ukrajnában elszórt több ezer aknát

Az orosz–ukrán háború elmúlt másfél évében Ukrajna lett a világ legjobban elaknásított országa. Kijev többször is jelezte, hogy a nyáron indult ellentámadásuk azért halad a tervezettnél lassabban, mivel az orozok teleszórták aknákkal a senkiföldjét. Az Egyesült Királyság sietett Ukrajna segítségére.

A katonai bambaelhárító egységek kezdték el átképezni az ukrán mérnököket, hogy képesek legyenek hatástalanítani az oroszok által hátrahagyott aknákat. A kiképzés egy lengyelországi katonai bázison zajlik. Az ukrán mérnökök megtanulhatják a nagyobb páncéltörő aknák, valamint a kisebb gyalogsági eszközök hatástalanítását is – írta meg a Kyiv Independent.

A képzést tavaly novemberben kezdték el, a BBC információi szerint azonban csak néhány tucat ukrán mérnök volt képes hatékonyan elsajátítani a bombahatástalanítás fortélyait.

Oroszország a becslések szerint egy Florida nagyságú területet aknásított el Ukrajnában. Az aknamezők akár 10 kilométer mélyek is lehetnek, valamint egy négyzetméteren akár 5 akna is lehet.

 

11:31

Oroszország fegyverként használhatja az éhezést Ukrajnában, vádemelésre készül az ICC

Emberi jogvédelemmel foglalkozó ügyvédek, illetve ukrán ügyészek közösen készítenek elő egy aktát a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) számára, amiben azzal vádolják Oroszországot, hogy az éhínséget háborús fegyverként használják az ukrajnai háborúban.

Az akta célja az, hogy dokumentálják azokat az eseteket, amikor az orosz erők szándékosan generáltak éhezést, hogy ezzel szerezzenek előnyt a harcokban. Az ügyvédek és ügyészek bizonyítékokat gyűjtenek, hogy az ICC előtt megtörténhessen a vádemelés Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – írta meg a Kyiv Independent.

Az élelmiszer fegyverként történő alkalmazása három szakaszban zajlott 

– erről a Global Roghts Compliance ügyvédi iroda vezető ügyvédje, Yousuf Khan beszélt. Szerinte az első szakasz az ukrán városok ostroma és az élelmiszerellátás megszakítása volt. Ezt követte a vízkészletek és az energiaforrások megsemmisítése. A harmadik fázis az ukrán élelmiszeripari termékek exportjának akadályozására tett próbálkozások voltak, beleértve az ukrán kikötői infrastruktúra rendszeres támadását.

Yousuf Khan szerint 

az ilyen elemek elleni támadások nem tartoznak hozzá a hadviselés szabályaihoz, hanem szándékos bűncselekményekről van szó 

– mondta az ügyvéd a Guardiannek.

08:16

Több mint tizenkétezren érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5932-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6649-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Shahed odesszai régió támadás orosz-ukrán háború találat
Kapcsolódó cikkek