Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke, akit tavaly decemberben tartóztattak le a Katargate korrupciós ügyben való részvétele miatt, most merész jogi lépéseket tesz, hogy az egész nyomozást összedöntse: szerinte ugyanis a hatóságok jogellenesen jártak el, amikor több százezer eurónyi kenőpénzzel tetten érték – írta a Politico.

Former Europarliament Parliament Vice President Eva Kaili takes part in a voting session on EU nature restoration law during a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on July 12, 2023. The European Parliament on July 12, 2023 narrowly backed a key biodiversity bill aimed at rewilding EU land and water habitats, overcoming a backlash by conservative lawmakers who said it would hurt farmers. The text endorsing the Nature Restoration Law passed with 336 votes in favour, 300 against and 13 abstentions, setting the scene for the parliament to negotiate a final law on the issue with EU member state governments. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
Eva Kaili görög EP-képviselő, az intézmény volt alelnöke és a Katargate-botrány arca.
Fotó: Frederick Florin / AFP

A tavaly év végén kirobbant Katargate korrupciós ügy során a belga hatóságok nagyszabású akció keretében lerántották a leplet egy állítólagos bűnszervezetről, amelynek tagjai a gyanú szerint több millió eurót fogadtak el külföldi országoktól, elsősorban Katartól és Marokkótól, hogy azok érdekeit képviseljék az európai törvényhozásban.

Bár az elmúlt évek egyik legsúlyosabb botránya volt, amelynek több érintettje is beismerő vallomást tett, a nyomozás és Európai Parlament által bejelentett reformok lassan haladtak előre; most pedig félő, hogy kedd reggel a brüsszeli Igazságügyi Palotában az egész ügy összedőlhet a legmagasabb rangú gyanúsított, Kaili jogi kihívásai miatt.

A volt alelnök ügyvédjei szerint a hatóságoknak a Katargate-eljárás megindítása előtt kellett volna kérelmezniük a képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését – szerintük ugyanis enélkül a nyomozás illegálisan működött.

Nem ez az első alkalom, hogy Kaili megpróbálta aláásni az eljárást. Legutóbb azzal vádolta meg az ügyet vezető bírót, Michel Claise-t, hogy „összeférhetetlenség” miatt nem pártatlan. Az ebből kirobbanó jogi huzavona végül Claise júniusi lemondásával ért véget, ami hatalmas csapást mért a nyomozásra.

Eva Kaili még az asszisztense fizetését is lenyúlta – Katargate

A katari kenőpénz sem volt elég a szocialista képviselőnek.

De valóban a képviselőt csak azután fosztották meg a parlamenti mentelmi jogától, hogy tetten érték, amikor a brüsszeli rendőrség razziája során több százezer eurót találtak a lakásán, valamint az édesapjánál, akit azzal bízott meg, hogy tüntesse el a készpénzt. Az intézmény szabályai szerint ez megindokolta az immunitás felfüggesztését.

A belga titkosszolgálat azonban már hónapokkal korábban titkos nyomozást indítottak az ügyben, amely során megfigyelték és lehallgatták az ügy gyanúsítottjait. Végül az így összegyűjtött bizonyítékok vezettek ahhoz a több tucat helyszínt érintő rajtaütéshez, amely során több millió eurónyi kenőpénzt foglaltak le, valamint a botrány központi szereplői is ekkor kerültek rács mögé.

A mentelmi jog megsértése miatt Kaili ügyvédjei most azt követelik, hogy az így megszerzett bizonyítékokat a bíróság tekintse semmisnek, ezáltal pedig a büntetőeljárást is szüntessék meg.

Ezzel a gyanúsítottak – még ha a bizonyítékok alapján bűnösnek is bizonyulnának – megúszhatják a büntetést, és a Katargate-ügynek gyakorlatilag semmilyen következménye nem lenne.

This handout picture provided by the Qatari Ministry of Labour shows the Gulf emirate's Labour Minister Ali bin Samikh al-Marri during a meeting with European Parliament vice president Eva Kaili in Doha on October 31, 2022. (Photo by Qatar's Ministery of Labour / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / QATARI MINISTRY OF LABOUR - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Kaili és a bűnszervezet állítólagos kezelője, Ali Bin Samikh Al Marri katari munkaügyi miniszter.
Fotó: AFP

Együtt a korrupcióért

Kailihoz két másik vádlott, Andrea Cozzolino olasz, valamint Marc Tarabella belga képviselők ügyvédei is csatlakoztak, a bíróságra benyújtott kérelmükben pedig arra kérték az összes érintettet, hogy támogassák a jogi támadást.

A tárgyalásra meghívottak között 13 jelenlegi vagy korábbi gyanúsított van, EP-képviselőktől kezdve olyan külföldi diplomatákig, akik a állítólag a megvesztegetésért voltak felelősek.

Ilyen például Pier Antonio Panzeri volt képviselő, a bűnszervezet feltételezett vezetője; Francesco Giorgi, Kaili élettársa és Panzeri egykori parlamenti asszisztense; valamint Ali Bin Samikh Al Marri katari munkaügyi miniszter és Abderrahim Atmoun, Lengyelország marokkói nagykövete.

A védőügyvédek az úgynevezett „mérgező fa gyümölcsének” elve alapján érvelnek – ezt a jogi metaforát annak leírására használják, hogy a jogellenesen megszerzett bizonyítékok hogyan csökkentik a tisztességes eljárás esélyeit, emiatt pedig azok dominóként dönthetik fel az egész ügyet.

Michael Fernandez-Bertier, a Transparency International Belgium korrupcióellenes civil szervezet igazgatótanácsának tagja szerint azonban már meglévő jogi precedensek miatt a büntetőeljárást csak nehezen tudnák megsemmisíteni, még akkor is, ha valahogyan bizonyítanák, hogy a hatóságok szabálytalanul jártak el.

A belga jogrendszer lassú gépezete miatt azonban több hónapig is eltarthat, amíg a bírák döntenek az ügyvédek követeléseiről, emiatt pedig az ügy lezárása is egyre messzebb csúszik.

Szerencsére Panzeri és Giorgi már nem hivatkozhatnak a mentelmi joguk feltételezett megsértésére, mivel ők már korábban beismerték, hogy rész vettek a korrupcióban, valamint több gyanúsítottat is ők buktattak le az enyhébb büntetésért cserébe. Az ő tanúvallomásuk továbbra is aduászként szolgálhat a bűnüldözők kezében.

A legfontosabb gyanúsítottak azonban valószínűleg soha nem fognak belga bíróság elé állni: Al Marri és Atmoun, akik állítólag megvesztegették az érintett képviselőket és uniós tisztviselőket, valójában a hivatalos tisztségükben jártak el, és így teljes diplomáciai immunitást élveznek.

Brüsszeli korrupció: újabb EP-képviselőnél razziázott a rendőrség

Arena eddig megúszta a vizsgálatot, de most ő is a nyomozók célkeresztjébe került.