Közélet

Egymásnak üzenget Washington és Moszkva az uránlövedékek kapcsán

Moszkva szerint bűncselekmény az uránlőszerek szállítása, Washington szerint nem sugároznak.

Bűncselekménynek nevezte a szegényített urániumot tartalmazó lőszerek Ukrajnába küldését Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön, miután a Pentagon által szerdán bejelentett legújabb, 175 millió dolláros fegyvercsomagban az Abrams harckocsikhoz tartozó lőszer is helyet kapott.

Az urándúsítás melléktermékeként keletkező, szegényített urániumot annak extrém sűrűsége miatt használják lőszergyártáshoz, hiszen az így készült lövedékek könnyebben átütik a tankok páncélját. A kritikusok szerint azonban 

a szegényített urán porának belégzése vagy elfogyasztása rákot és születési rendellenességeket okozhat.

(FILES) US Marines prepare their M1 Abrams tank to take part in an exercise to capture an airfield as part of the Trident Juncture 2018, a NATO-led military exercise, on November 1, 2018 near the town of Oppdal, Norway. The United States will provide depleted uranium tank ammunition to Ukraine as part of a $175 million aid package, the Pentagon said on September 6, 2023. The 120mm rounds are for the US M1 Abrams tanks that Washington has promised to Kyiv and which are expected to be delivered before the end of the year. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Fotó: AFP

Rjabkov egy biztonsági szemináriumon úgy fogalmazott, hogy a lőszerek szállítása nem csupán eszkalációs lépés, de jól tükrözi, hogy Washington felháborító módon figyelmen kívül hagyja a lőszerek környezeti hatásait is, ezért azt nem tudja másként értékelni, mint bűncselekményként.

Az orosz diplomata ismételten hangsúlyozta a nukleáris háborúról szóló orosz figyelmeztetéseket, mondván a Moszkvára nehezedő nyugati nyomás miatt a nukleáris hatalmak közötti fegyveres konfliktus szélén táncol a világ – írja a Reuters.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora ugyanakkor a lőszerszállítás kapcsán még szerdán arról beszélt, hogy azok nem bocsátanak ki radioaktív sugárzást. Hozzátette, hogy ezek a lőszerek nehezebbek, ezáltal hatékonyabbak a páncélozott célpontok ellen, de nem hordoznak radioaktív veszélyt. Kirba arról is beszélt, hogy szegényített urániumot tartalmazó lőszert sok más hadsereg is alkalmaz, köztük az orosz katonaság is.

Sőt az ukrán hadsereg sem most először fog majd ilyen harckocsilőszereket bevetni az oroszok ellen, ugyanis a brit Challenger páncélosok is hasonló lövedéket használnak, melyek már hónapok óta részt vesznek a háborúban.

 

Szergej Rjabkov szegényített urán Abrams
Kapcsolódó cikkek