Közélet

Eltűntek az ukrajnai frontról a harcedzett orosz dandárok

Zaporizzsjából, az ukrán előrenyomulás útvonaláról eltűntek a 42. gépesített lövészhadosztály egységei, amik eddig felvették a harcot a kijevi csapatokkal. Bahmut térségéből az eddig több csatát megjárt 72. gépesített dandár csapatairól nem érkeznek hírek. Az ISW háborúkutató intézet vagy súlyos veszteségekre, vagy egy új stratégiai átszervezésre gyanakszik.

Több jel is arra mutat, hogy az orosz csapatok már nem elég hatékonyak az ukrajnai harcokban. Az elmúlt hónapokban csak arról lehetett hallani, hogy Oroszország rakéta- és dróncsapásokkal tudott kárt tenni az ukrán infrastruktúrában, esetleg civileket ölt vagy sebesített meg.

Training of infantry and drones unit at South Frontline in Zaporizhzhia Oblast
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az Institute for the Study of War (ISW) friss jelentésében arról számolt be, hogy 

a légi támadásokkal szemben a harctéren már nem ennyire hatékonyak az orosz erők. 

Az ukrán ellentámadás ugyan júniusi után nem igazán tudott számottevő sikert felmutatni, az augusztusi, robotinei sikert követően kisebb mértékben felpörögtek az események – erről a Kyiv Independent írt.

Az ISW korábban a rendelkezésre álló információkból nagyjából követni tudta az orosz front egységes mozgását. Ezek közé tartozott a 42. gépesített lövészhadosztály, amelyik a zaporizzsjai régióban több alkalommal is felvette a kesztyűt az előrenyomuló ukránokkal. A háborúkutató intézet legutóbb azt írta, hogy néhány hete nincs nyoma a fronton ennek a hadosztálynak. 

Ez vagy azt jelenti, hogy a veszteségei miatt harcképtelenné vált az egység, vagy Oroszország átszervezte a védelmi vonalait és hátrébb vonta a tapasztalt harcosait.

Robotine elvesztése után az orosz fekete-tengeri flotta láthatóan mélyebben húzta meg a védelmi állását, az ISW ebből következtet arra, hogy Moszkva kisebb területek feladásával próbálhat egy masszívabb védelmi hálót kialakítani.

Hasonló helyzetről számolt be a kutatóintézet Bahmut környékén. Korábban ezen a területen a 72. gépesített dandár állta el az ukrán támadások útját, azonban ebben az esetben is arról írt az ISW, hogy feltűnően hosszú ideje nem észlelték a csoport egységeit.

A kutatóintézet szerint még korai lenne azt latolgatni, hogy a fronton küzdő orosz egységek használhatatlanná váltak-e, vagy egy új stratégia mentén szervezték őket át, de azt mindenképpen figyelemreméltónak tartják az elemzők, hogy a változás látványos az orosz oldalon.

A frontról elszivárogtak a harcedzett orosz elit egységek

– olvasható a jelentésben. Az ISW szerint fennáll annak a lehetősége, hogy az orosz csapatok valóban súlyos veszteségeket szenvedhettek el az elmúlt hetekben.

 

ISW Ukrajna Oroszország ellentámadás
Kapcsolódó cikkek