BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas hadgyakorlatra készül a NATO

A hidegháború óta nem tartott ekkora seregszemlét az észak-atlanti szövetség.

Több mint 40 ezer katona részvételével, a hidegháború lezárulta óta nem látott mértékű hadgyakorlatra készül jövő tavasszal a NATO, melyen a szövetség tagjai az esetleges orosz támadással szembeni védekezést gyakorolják.

A manőverek során várhatóan 500-700 légi küldetésre kerül sor, a gyakorlaton részt vesz több mint 50 hajó és mintegy 41 ezer katona is, és a művelet során egy orosz vezetésű, az akció alatt Occasus névre keresztelt szövetség elleni védekezés lesz a középpontban. A hadgyakorlaton részt vesz az egyelőre még nem NATO-tag Svédország is, így 

összesen 32 ország katonái vonulnak fel. 

A műveletekre Németországban, Lengyelországban és a balti államokban kerül majd sor februárban és márciusban – írja a Financial Times.

Abrams Tank Training In Nowa Deba
Idén tavasszal is volt NATO-gyakorlat Lengyelországban.
Fotó: NurPhoto via AFP

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár még tavaly júniusban közölte, hogy a szövetség a jelenlegi 40 ezer főről több mint 300 ezer főre bővíti gyorsreagálású erői létszámát. A NATO mindemellett átalakítja haderejét, hogy az Afganisztánban és a Balkánon használt könnyű és mobil egységek mellett nagyobb hangsúlyt kapjanak a nehezebb, hagyományosabb egységek is.

A bejelentést követő hónapban a vilniusi NATO-csúcson új regionális védelmi tervek létrehozásáról is döntés született, ahogy Allied Reaction Force (Szövetségi Válasz Erő) néven új, gyorsreagálású multinacionális alakulat felállításáról is határoztak.

A vilniusi csúcstalálkozón különösen az Oroszországgal határos balti államok szálltak síkra a szervezet keleti szárnyának megerősítése mellett, miután Belaruszban is csapatokat vontak össze a határok közelében. Július elején Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy atomfegyvereket is telepítenek az országba.

A balti államokba többnemzetiségű zászlóaljakat is telepített a szövetség, míg Németország júniusban bejelentette, hogy 4 ezer katonát fog állandó jelleggel Litvániában állomásoztatni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.