Közélet

Németország csapatokat állomásoztatna az Oroszországgal szomszédos Litvániában

Németország állandó jelleggel megerősítené a NATO keleti szárnyát Litvániában.

Berlin készen áll egy 4000 fős katonai dandár állandó állomásoztatására Litvániában, összhangban a védelmi stratégiájával az Oroszország ukrajnai inváziója után – mondta a német védelmi miniszter hétfőn.

 

Németország NATO-tagként, Európa legnagyobb gazdaságaként kitart azon elkötelezettsége mellett, hogy kiáll a keleti szárny védelméért 

 

– fogalmazott Boris Pistorius hétfői vilniusi látogatásán. Konkrét időpontot nem közölt, azonban elmondta, hogy előfeltételként a szükséges infrastruktúrának rendelkezésre kell állnia. Korábban Berlin közölte, hogy Litvániának évekbe telne, hogy laktanyákat, a katonák családtagjainak elszállásolását, raktárokat és gyakorlótereket biztosítson. „Egyetértünk abban, hogy a dandár lépésről lépésre növekedni fog, ahogy az infrastruktúra kiépül” – mondta Pistorius, hozzátéve, hogy egy ilyen telepítést nem lehet néhány hónapon belül elvégezni.

Federal President Steinmeier visits Lithuania
30 May 2023, Lithuania, Pabrade: A patch with the logo "eFP-Battlegroup NATO-OTAN" on the uniform jacket of a German soldier, taken at the Pabrade training area during an exercise of the multinational eFP Battlegroup Lithuania. The eFP (enhanced Forward Presence) aims to strengthen NATO's eastern flank in Estonia, Latvia, Lithuania and Poland by deploying four battalions. Germany provides the commander and currently about 850 soldiers at the Lithuanian military base in Rukla. Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Soeren Stache / AFP

A Reuters cikke szerint a miniszter azt is mondta, hogy a bevetésnek összeegyeztethetőnek kell lennie a NATO regionális terveivel, amelyek részletezik, hogyan reagálna a szövetség egy orosz támadásra. Gitanas Nauseda litván elnök azt mondta, hogy a megfelelő infrastruktúra 2026-ra való kiépítésére törekszik. „Egyszerűsítjük az eljárásokat annak érdekében, hogy 2026-ra befejezhessük az infrastruktúra kiépítését” – mondta. 

 

De nem haragszom meg, ha a honvédelmi miniszter 2025-ben véglegesíti ennek a kiépítését

 

– tette hozzá. 

Németország már most is vezeti a NATO többnemzetiségű harccsoportját Litvániában, amely egy mintegy 1000 fős megerősített zászlóalj foglal magában.

Ezen túlmenően egy német dandár áll készenlétben Németországban, hogy szükség esetén gyorsan megerősítse a litván csapatokat. Vilnius azonban régóta követeli egy teljes német dandár állandó jelenlétét.

Pistorius és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Litvániába utazott, hogy részt vegyen egy gyakorlaton, amely demonstrálja a meglévő német vezetésű NATO-harccsoport gyors, dandár méretű megerősítését. Stoltenberg üdvözölte Németország bejelentését, de elutasította a csapatok azonnali megerősítésére irányuló felhívásokat a szövetség keleti szárnya mentén. A Wagner-lázadással kapcsolatban jelezte: a NATO figyelemmel követi az oroszországi helyzetet, de a zendülést orosz belügynek tekinti. Úgy fogalmazott, hogy a hétvégi események újabb bizonyítékai annak a hatalmas stratégiai hibának, amelyet Vlagyimir Putyin Ukrajna megtámadásával elkövetett. Stoltenberg egyúttal Ukrajna további támogatásának fontosságát hangsúlyozta. 

 

Németország nato Pistorius német dandár
Kapcsolódó cikkek