Közélet

Kim Dzsongun vonata már elindult Oroszország irányába – Vlagyimir Putyinnal találkozik az észak-koreai diktátor

A észak-koreai vezető, Kim Dzsungun vasárnap elindulhatott Oroszországba, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal. Az Egyesült Államok úgy tudja, a találkozó célja, hogy Oroszország nagy mennyiségű fegyvert vásárolhasson Phenjantól. A találkozóra nem Moszkvában, hanem Oroszország távol-keleti részén kerül sor.

A dél-koreai sajtó számolt be arról, hogy Észak-Koreából elindult egy vonat Oroszország felé. Valószínűleg ez a vonat szállítja az észak-koreai vezetőt, Kim Dzsongunt a találkozójára Vlagyimir Putyinnal.

Fotó: AFP

A Chosun Ilbo című újság írt a vonatról, ami az 

információk szerint vasárnap éjjel indulhatott el Phenjanból 

– erről ismeretlen szöuli kormányzati források tájékoztatták a lapot. Hozzátették, hogy a Kim–Putyin-találkozóra kedden kerülhet sor – írta meg a Guardian.

Ez lehet az észak-koreai vezető második látogatása Oroszországban. Korábban 2019-ben volt az országban, akkor Vlagyivosztokban járt.

Az Interfax orosz hírügynökség arról írt, hogy Kim Dzsongun nem Moszkvába utazik, hanem Oroszország távol-keleti részére, ahol már várja Putyin. Az Egyesült Államok attól tart, hogy a két vezető egy nagyszabású fegyverkereskedelmi megállapodást készül megkötni. Észak-Korea a hírek szerint nagy mennyiségű fegyvert készül eladni az oroszoknak, amivel Moszkva folytathatja az ukrajnai háborúját. Ezt az orosz és észak-koreai tisztviselők tagadják.

Amerikai hírszerzési információk szerint 

ha létrejön az üzlet, akkor annak keretében Oroszország változatos és nagy mennyiségű hadianyaghoz jut, amelyet Ukrajnában tervez felhasználni. 

Ezenfelül a hadipar számára kritikusan fontos nyersanyagok szállítása is az ügylet részét képezheti.

Szintén hírszerzési információk szerint a közelmúltban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető között több levélváltás történt a kétoldalú kapcsolatok szorosabbá tételéről.

 

Oroszország Vlagyimir Putyin Kim Dzsongun
Kapcsolódó cikkek