Mintegy 50 katolikus óvoda épül és további 70 pedig megújul Magyarországon a katolikus egyház országos óvodafejlesztési programjában, amelyet a magyar kormány 67 milliárd forinttal támogat – jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken.

A megújult és kibővült kecskeméti Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda Bocskai utcai tagintézményének átadóján a politikus arról beszélt, hogy a kereszténydemokrata és a fideszes politikai közösség nagy hangsúlyt fektet a családtámogatásra, a családok biztonságára.

20230908 DunaszegDunaszegi óvoda fejlesztése. Fotó: Csapó Balázs CSBKisalföld
A dunaszegi óvoda fejlesztése.
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Kifejtette, hogy ma már sokkal több család vállal egy vagy akár több gyermeket is, köszönhetően a támogató kormányzati és települési politikának, valamint az egyházak és a közösségek együttműködésének.

Soltész szólt arról is, hogy az V. Budapesti Demográfiai Csúcson több állam vezetője és családpolitikával foglalkozó szakembere is elmondta, hogy irigykedve nézik az elmúlt 10-12 év magyar kormányzati és össztársadalmi lépéseit.

Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a kormányzati döntések önmagukban keveset érnek, ha azokhoz nem társul a települések támogatása, és az egyházakkal nem sikerül szövetségre lépni a gyermekek gondozása és nevelése terén, valamint a családok mindennapi életre való felkészítésében.

Felidézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait, melyek szerint a családpolitikai intézkedések nélkül Magyarországon az elmúlt időszakban 154 ezer gyermekkel kevesebb született volna. Soltész szerint a családpolitikai fordulat óriási eredménye az is, hogy az egyházak és közösségek szerepének is köszönhetően 

az elmúlt 11-12 év alatt majdnem a felére csökkent az abortuszok száma, annak ellenére, hogy Magyarországon nincs tiltó szabályozás, mint Lengyelországban.

Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz–KDNP) pedig elmondta, hogy a városban három óvoda is megújulhatott a magyar kormány támogatásával a katolikus egyház országos óvodafejlesztési programjában. Az óvodapedagógusok munkáját kiemelve hangsúlyozta, hogy ők nemcsak tanítják és nevelik a kicsiket, de minden gyermekre egyedi igényeik szerint figyelnek, és vigyáznak rájuk, óvják őket.

A Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményvezetője arról számolt be, hogy az országos óvodafejlesztési programtól kapott 477 millió forintból, valamint a fenntartó Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye mintegy 100 millió forint összegű hozzájárulásával mintegy 18 hónap alatt a 21. századi óvodai-nevelési elvárásoknak és igényeknek minden tekintetben megfelelő intézmény épült.

A nyolc óvodai csoportba járó több mint 190 gyermeket és nevelőiket ezután megáldotta Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, 

aki szerint a keresztény értékeket a születéstől kezdve át kell adni a gyermekeknek.

Hangsúlyozta: a pedagógia is azt vallja, hogy egy ember életében a legmeghatározóbb az első öt esztendő, hiszen fontos, hogy milyen környezetben nevelkedik a gyermek, kap-e elég jóságot a szüleitől és a nevelőitől, amiből aztán a későbbekben erőt meríthet és kapaszkodhat.