Közélet

Közhelyparádé Újdelhiben – a G20 képtelen volt elítélni Oroszországot a háború miatt

A G20 csoport tagjai nem ítélték el Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt, csupán abban állapodtak meg, hogy minden államnak tartózkodnia kell erő alkalmazásától a területszerzés céljából.

Minden államnak tartózkodnia kell erő alkalmazásától területszerzés céljából – foglaltak állást a világ tizenkilenc legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20 csoport tagjai az Újdelhiben tartott csúcstalálkozó szombaton kiadott zárónyilatkozatában, de közvetlenül nem ítélték el Oroszországot az Ukrajna elleni háború miatt.

Fotó: AFP

„Az ENSZ Alapokmányának értelmében minden államnak tartózkodnia kell erő alkalmazásától olyan területszerzés céljából, amely sérti bármely állam területi épségét, szuverenitását vagy politikai függetlenségét" – olvasható az Ukrajnával foglalkozó résznél. A dokumentumban ismételten hangoztatták azt az elvet, hogy "az atomfegyver elfogadhatatlan". Kiemelték azt is, hogy "véget kell vetni a polgári infrastruktúrák elleni támadásoknak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a háború tavaly februári kezdete óta rendszeresen részt vesz a nemzetközi tanácskozásokon, így a G20 tavalyi csúcstalálkozóján is, az indiai házigazdáktól nem kapott meghívást.

A csúcsértekezlet résztvevői a többi téma közül a zárónyilatkozatban kiemelték, hogy "gyorsítani kell az erőfeszítéseket a szénalapú áramtermelés kivezetése érdekében", és újból megerősítették országaik elkötelezettségét arra, hogy középtávon csökkentik "a fosszilis energiaforrások kevéssé hatékony felhasználási módjainak támogatását".

Újdelhiben Joe Biden amerikai elnök, a házigazda Narendra Modi indiai miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Indiát a Közel-Kelettel és Európával összekötő vasútvonal és szállítási folyosó kiépítését jelentette be. A folyosó segíti majd a kereskedelmet, az energiaforrások szállítását, és hozzájárul a digitális összeköttetés javulásához is, magában foglalja Indiát, Szaúd-Arábiát, Jordániát, Izraelt és az Európai Uniót – közölte Jake Sullivan, Joe Biden nemzetbiztonsági főtanácsadója. Ursula von der Leyen közlése szerint a beruházás a vasútvonalon kívül nagyfeszültségű vezetéket, egy hidrogénvezetéket, valamint nagysebességű adatátviteli összeköttetést is magában foglal majd.

 

oroszország háború G20 Újdelhi India
Kapcsolódó cikkek