Közélet

Oroszország ukrán civileket bombázott le Donyeck megyében

Az ukrán ügyészség állítása szerint az orosz erők irányított és nagy erejű bombákat vetettek be Donyeckben. Több mint két tucat családi ház és kereskedelmi épület, gázvezetékek és az elektromos hálózat rongálódott vagy semmisült meg.

Az orosz csapatok lakott területeket lőttek szerdán az ukrajnai donyecki régió északi részén, aminek következtében egy helyi lakos meghalt, további négy pedig megsebesült – közölte a Donyeck megyei ügyészi hivatal a Facebookon.

Aftermath of Russian missile strike in Ukraine's Pokrovsk city
Fotó: ERCIN ERTURK / AFP

Az előzetes adatok szerint az orosz erők irányított és nagy erejű bombákat vetettek be, valamint harckocsikból lőttek. 

Több mint két tucat családi ház és kereskedelmi épület, gázvezetékek és az elektromos hálózat rongálódott vagy semmisült meg 

– írta közleményében az ügyészség.

Oroszország azt állítja, hogy az ukrán támadások lepattognak a védelmükről

Ukrajna június óta tartó ellentámadásában Donyeck és Zaporizzsja megyékben tudott számottevő előrelépést elérni. Előbbi esetben Bahmut felé, utóbbinál Robotinénél sikerült átjutniuk az orosz vonalakon. Oroszország most azt állítja, hogy az ukránoknak esélye sincsen benyomulni az annektált területekre.

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán rakétaegységek megsemmisítettek egy Sz-300-as orosz légvédelmi rakétarendszert és hat tüzérségi fegyvert, a légierő pedig hét csapást mért orosz katonai összpontosulásokra.

A katonai vezetés kiemelte, hogy folytatódik az ukrán offenzíva a Zaporizzsja megyei Melitopol és a donyecki régióban lévő Bahmut városok környékén.

A beszámoló szerint szerdán 14 katonai összecsapás történt, az orosz erők 44 légi csapást hajtottak végre, és 27-szer nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre.

 

Bahmut donyecki régió rakétarendszer ellentámadás Melitopol
Kapcsolódó cikkek