Vlagyimir Putyin orosz elnök októberben Pekingbe utazik, hogy Hszi Csin-ping kínai államfővel tárgyaljon, ami az első külföldi látogatása lesz azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogadóparancsot adott ki ellene – írta a Reuters.

A két vezető legutoljára márciusban találkozott Moszkvában.
Fotó: AFP

Nyikolaj Patrusev, a Kreml biztonsági tanácsának titkára szerint a találkozón Oroszország és Kína megerősítené az együttműködést, hogy közös frontot mutathassanak az ellenük dolgozó Nyugattal szemben.

Októberben alapos kétoldalú tárgyalásokat váruk Putyin elnök és Hszi Csin-ping között, a pekingi találkozó pedig egy történelmi esemény lesz, mivel még soha nem érte ennyi támadás az országainkat

– jelentette ki Patrusev a kínai diplomatával, Vang Jivel folytatott moszkvai találkozóján.

Putyin a harmadik Új Selyemút Fórumon venne részt, ahova márciusban, a legutóbbi moszkvai találkozójukon hívta meg Hszi, hogy az országaik együttműködéséről és a nemzetközi geopolitikai helyzetek átalakulásáról tárgyaljanak.

A találkozóra akkor sötét árnyékot vetett, hogy pár nappal korábban az ICC elfogadóparancsot adott ki Putyin ellen azzal az indokkal, hogy az ő parancsára az orosz hadsereg több száz gyermeket hurcolt el illegálisan Ukrajnából – ezt a vádat Moszkva máig tagadja.

A Kreml szerint az elfogadóparancs egy újabb bizonyítéka annak, hogy a Nyugat el akarja pusztítani Oroszországot, és ennek érdekében még a nemzetközi intézményekre is ráerőszakolják az akaratukat. Az orosz kormány válaszul saját eljárást indított az elfogadóparancsot kiadó bírák és az ügyet vizsgáló ügyész ellen is.

Patrusev szerint a találkozón jelentősen kibővítenék az orosz-kínai kapcsolatokat, megerősítenék a gazdasági, politikai és katonai együttműködést, valamint közös stratégiát dolgoznának ki az önvédelemhez.

Kína elutasította, hogy Moszkvát hibáztatja a háborúért, és elítélte az Oroszország elleni nyugati szankciókat – ezzel párhuzamosan viszont komoly hasznot húzott abból, hogy olcsón vásárolhatott olajat és földgázt, amelyet az oroszok már nem tudtak Európába szállítani.