A katonai vezetés alatt álló Burkina Faso északi részén a hadsereg és iszlamista milíciák között az utóbbi hónapok leghevesebb összecsapása zajlott le a hét elején, ebben 53 katona vesztette életét – közölte kedden a nyugat-afrikai ország vezetése. Burkina Faso 2015 óta áll folyamatos harcban az Iszlám Államhoz és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetekhez köthető fegyveres milíciákkal.

Men walk through the Nagrin cemetery, in Ouagadougou, on June 19, 2023. Gutted graves, drowned in garbage and tall grass, no sign at the entrance, no door: the majority of abandoned cemeteries in Ouagadougou have become dens for delinquents. But one zealous citizen decided to take matters into his own hands. (Photo by OLYMPIA DE MAISMONT / AFP)
Az utóbbi hónapok leghevesebb összecsapása zajlott le a héten.
Fotó: AFP

Az iszlamistákkal vívott küzdelem idén súlyosbodott, ami Burkina Fasót a régióban az erőszak gócpontjává alakította. Ez közvetlen hatást fejt ki a szomszédos Nigerre és Malira is, ahol a romló biztonsági körülmények miatt – nemzetközi adatok szerint – már eddig milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, és ezrek haltak meg. A Burkina Fasó-i hadsereg sok esetben rendkívüli erőszakot alkalmaz az iszlamista uralom alatt álló területek visszaszerzése céljából.

A fegyveres erők hétfőn újabb hadműveletet indítottak Yatenga tartomány visszaszerzésére, és ez jelenleg is folyamatban van – írta a hadsereg hétfői közleményében. Burkina Fasóban tavaly két államcsínyt is elkövettek. A 2022. októberi puccs után a junta vezetése – a Párizs és Ouagadougou közötti feszültség miatt – az iszlamisták ellen küzdő francia haderő távozását rendelte el.

Az északon dúló harcokban a junta jóváhagyásával egyre több önkéntes vesz részt, de ők is gyakran esnek áldozatul a támadásokban, legutóbb áprilisban 34-en haltak meg egy rajtaütésben. Ibrahim Traoré, a nyugat-afrikai ország ideiglenes elnöke a múlt héten tárgyalt egy moszkvai küldöttséggel egy Oroszországgal folytatandó lehetséges katonai együttműködésről.

Kiutasította a francia nagykövetet a nigeri junta

A francia–nigeri kapcsolatok mélyrepülése erősen hasonlít arra, ami Burkina Fasóban és Maliban történt az ottani katonai hatalomátvételek után, amelyek következtében a francia csapatok távozni kényszerültek. Ráadásul a világ egyik vezető urántermelőjeként Niger stratégiai fontossággal is bír, és az iszlamista felkelés ellen küzdő francia és amerikai csapatoknak is otthont biztosított.