Közélet

Ellepték Oroszországot az ukrán ügynökök, ők segítik célba érni a drónokat

Több ukránpárti szabotőrcsoport is tevékenykedhet Oroszországban. További támadásokra lehet számítani az ország határain belül.

Oroszország területén belül hozott létre ukránbarát és a Putyin-rezsim ellenében tevékenykedő szabotőrhálózatot Ukrajna, hogy orosz célpontok elleni támadásokat hajtson végre – közölte több, az amerikai titkosszolgálati forrásokat ismerő személy.

Amerikai tisztviselők szerint ezeket a csoportokat Ukrajna el tudja látni drónokkal és ők állhatnak a Kreml elleni, május elején bekövetkezett támadás mögött is. Az ugyanakkor nem világos, hogy az elmúlt napok támadásai is Oroszország területéről indultak-e, ezen ukránbarát csoportok tevékenységének köszönhetően – olvasható a CNN összefoglalójában.

Mindenesetre az amerikai tisztviselők szerint 

Ukrajna sikeresen hozott létre olyan sejteket az országban, amelyek képesek Oroszországból orosz célpontokat támadni. 

A feltételezések szerint ezeket a csoportokat Ukrajna helyi gyártású drónokkal is el tudja látni, így arra nincs bizonyíték, hogy a támadásokhoz amerikai eszközöket használtak volna. A fegyverek célba juttatására Kijev jól bejáratott csempészútvonalakat is kidolgozott.

Drone attack to Kremlin in RussiaMOSCOW, RUSSIA - MAY 03: A view of Kremlin after the drone attack in Moscow, Russia on May 03, 2023. Kremlin reported that Ukraine attempted to attack Russian President Vladimir Putin's residence with drones at night. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Egy európai hírszerző a CNN-nek azt is elmondta, hogy az orosz–ukrán határ kiterjedtsége, és a térség perifériás jellege ideális körülményeket biztosít a csempészethez, és a csúszópénz is segíti az eszközök útját Oroszország belseje felé. A CNN írása nem említi, de a Szovjetunió bukása után valószínűleg jópár ukrán maradt Oroszország területén és vált orosz állampolgárrá.

Az ukrán biztonsági szolgálat vezetőjének szóvivője ugyanakkor csak annyit mondott, hogy az esetekről csak a győzelem után nyilatkoznak, ám sejtette, hogy további támadásokra is számíthat Oroszország.

A támadó ország területén 

már tavaly is sorozatosan lobbantak fel lángok és történtek robbanások, olaj és üzemanyagraktárak, vasúti csomópontok és toborzóirodákat, raktárak és csővezetékek gyulladtak ki. 

Ám az elmúlt hetekben megszaporodni látszanak a támadások, így egy forrás szerint arra következtethetünk, hogy Ukrajna létrehozta a szabotázsakciók kivitelezésének a hátországát az orosz területeken.

Az ukrán katonai elhárítást vezető Kirill Budanov az amerikaiak szerint több akciót is javasolt és nagyra értékeli a szimbolikus támadásokat is. Ugyanakkor állítólag a CIA-nek sikerült lebeszélnie, hogy oroszországi célpontok elleni támadásokkal emlékezzen meg Ukrajna az invázió évfordulójáról. Pár nappal később azonban drónokat észleltek Moszkva közelében.

A kiszivárgott amerikai bizalmas iratok között szerepel az is, hogy február végén Zelenszkij Rosztov megyében, még Oroszország területén javasolt támadásokat az orosz csapatok felvonulási területe ellen, drónok használatával, hiszen akkor Ukrajna még nem rendelkezett a kellően nagy hatótávolságú fegyverekkel egy ilyen támadás végrehajtásához. Több olajipari létesítmény pedig már tavaly is lángra kapott a megye területén.

Budanov amikor Marija Dugina haláláról kérdezték egy interjúban csak annyit mondott, hogy valóban ölnek meg oroszokat és azt addig folytatják, amíg Ukrajna teljes győzelmet nem arat.

Noha az oroszországi támadásokat az amerikai és más nyugati tisztviselők elítélik nyilvánosan, négyszemközt elismerik, hogy okos stratégiáról van szó, ami elvonhatja az orosz erőforrásokat a frontvonalak közeléből, miközben Ukrajna ellentámadásra készül. 

A múlt héten pedig a brit külügyminiszter is elismerte, hogy Ukrajnának joga van katonai célpontokat támadni orosz területen is önvédelme során.

A francia vezérkar operatív vezetője, Nicolas Vujour altengernagy is azt hangsúlyozta, hogy ezek a támadások a háború részei, továbbá, hogy ezekkel a támadásokkal Ukrajna a háború tényét el tudja juttatni az – eddig maximum csak a különleges katonai műveletről értesülő – orosz lakossághoz is. Hozzátette, hogy senki sem tiltotta meg, hogy Ukrajna ilyen támadásokat hajtson végre.

Márpedig négyszemközt az ukrán tisztviselők további támadásokat terveznek, hiszen ez megosztja a megszálló csapatok figyelmét. A brit hadügyminisztérium összegzése szerint is a Belgorod környékén, ukránbarát és a Putyin-rendszerrel szembenálló oroszok által indított támadások elérték, hogy Oroszország saját területén vessen be széleskörben katonai eszközöket.

 

támadás Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek