Közélet

Újabb nagy dróntámadással sorozták meg az ukránok az orosz területeket

Az észt határhoz közeli Pszkov városára is lecsaptak. Az elmúlt hónapokban sűrűsödtek az ukrán dróntámadások.

Drónháborúvá fajult az orosz–ukrán háború az elmúlt hetekben. Szerdára virradó éjjel Kijevet érte orosz rakéta- és dróntámadás, amelynek halálos áldozatai is vannak. Azonban nem tétlenkedett az ukrán fél sem, drónjaik számos helyen támadták az orosz állásokat, katonai repülőgépeket rongáltak meg, és megzavarták a légi közlekedést is – adta hírül a Reuters.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WARRescuers work on the roof of a residential building that was damaged following a missile attack in Kyiv on August 30, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman Pilipey / AFP)
Fotó: AFP

Pilóta nélküli légi járművek támadásait jelentették többek között Pszkov, Brjanszk, Kaluga, Orlov és Rjazan régiókból, illetve az oroszok által megszállt Krím félszigetről. A legnagyobb horderejű támadás az ukrán határtól mintegy 660 kilométerre északra,

az észt és a lett határ közelében fekvő Pszkovban történt, ahol orosz források szerint négy Il–76-os katonai szállító repülőgép sérült meg.

Ukrajna az elmúlt hónapokban magasabb fokozatra kapcsolta drónjainak katonai aktivitását, és sokszor mélyen az orosz területeken fekvő célpontokat támad, hogy ezzel is megtámogassa az egyébként a vártnál lassabban haladó ellentámadását, amely kemény ellenállásba ütközik a déli és keleti frontvonalakon.

A pszkovi kormányzó Telegram-csatornáján közzétett felvételeken egy nagy tűzből felszálló füst látható, miközben szirénák és robbanás hangjai hallatszanak. A város alig 32 kilométerre keletre fekszik az orosz–észt határtól.

Az első kárfelmérések alapján semmi komolyabb kár nem keletkezett. A tervek szerint a repülőtér csütörtökön újraindítja a normál működését

– Mihail Vedernikov kormányzó, aki hozzátette, hogy nincsenek sérültek.

Pszkov, 2023. augusztus 30.
Az Osztorozsno Novoszti által közreadott kép a robbanásról az északnyugat-oroszországi Pszkovban elkövetett ukrán dróntámadást követően 2023. augusztus 29-én éjjel.
MTI/AP/Osztorozsno NovosztiPszkov, 2023. augusztus 30.Az Osztorozsno Novoszti által közreadott kép a robbanásról az északnyugat-oroszországi Pszkovban elkövetett ukrán dróntámadást követően 2023. augusztus 29-én éjjel.MTI/AP/Osztorozsno Novoszti
Fotó: MTI / AP

Orosz katonai védelmi illetékesek szerda reggel arról számoltak be, hogy három ukrán drónt lőttek le a Brjanszki terület felett, egyet a középső Orlovi terület felett, egyet pedig a Moszkvától délre fekvő Rjazanyi terület felett. A moszkvai Vnukovo repülőtér körüli légteret rövid időre le kellett zárni.

Egy orosz repülőgép négy, egyenként akár akár 50 ejtőernyőst szállító ukrán gyorstámadó hajót is megsemmisített a Fekete-tengeren végrehajtott hadműveletben.

 

drón támadás Pszkov repülőgép
Kapcsolódó cikkek