Közélet

A brit miniszterelnök visszataszítónak tartja az Egyesült Királyságban növekvő antiszemitizmust

Rishi Sunak erősen kritizálta a Hamász-szimpatizánsokat, kijelentette, hogy nem tűrik az erőszakra szító embereket.

Rishi Sunak brit miniszterelnök visszataszítónak nevezte az Egyesült Királyságban növekvő antiszemita megmozdulásokat. Eközben a skót első miniszter, Humza Yousaf anyósa, Elizabeth El-Nakla videóban számolt be a gázai helyzetről. Nakla és férje azért utaztak Izraelbe, hogy meglátogassák az ott élő családtagokat, a Hamász támadása miatt ők is kint ragadtak.

Fotó: AFP

Nakla és férje a Gázavárostól délre fekvő Deir al-Balahban tartózkodnak, ahonnan Nakla a következő videót töltötte fel, amely a The Guardian cikkében látható:

A videóban elhangzik, hogy Gázavárosból mindenki az ő irányukba menekül, nagyjából egymillió ember, mind víz és étel nélkül.

Távozásuk közben még mindig tartanak a bombázások, tehát nem sikerült evakuálni a civileket a támadás előtt. Elmondása szerint a kórházakból sem menekítették ki a kezelésre szorulókat.

Rishi Sunak brit miniszterelnök pénteki nyilatkozatában kifejezte nemtetszését az Egyesült Királyságban történő antiszemita megmozdulásokkal kapcsolatban. 

Visszataszítóan nagyra nőttek az antiszemita incidensek az elmúlt napokban, ez egyáltalán nem helyes

– nyilatkozta a brit miniszterelnök.

Nyilatkozatában kiemelte, hogy 

a brit kormány egyáltalán nem tűri a gyűlöletre, erőszakra vagy rasszista tevékenységre szító embereket, a megfélemlítő vagy fenyegető magatartást pedig nem tolerálják.

A londoni fővárosi rendőrség szerint az antiszemita megmozdulások száma 105-re nőtt a szeptember 30. és október 13. közötti két hétben, szemben az egy évvel ezelőtti 14 incidenssel.

Magyarországon sem tolerálják az erőszak népszerűsítését, nem lehet a Hamász terrorszervezet melletti szimpátiatüntetéseket szervezni. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megtiltotta a fővárosba péntekre és szombatra bejelentett gyűlések megtartását.

 

izraeli háború Izrael Rishi Sunak Hamász
Kapcsolódó cikkek