Az eset az angliai Hartlepool városában történt október 15-én – egy nappal azelőtt, hogy Brüsszelben egy tunéziai illegális bevándorló végzett két svéd futballdrukkerrel. A The Telegraph brit szerint egy marokkói migráns, aki 2020-ban érkezett Nagy-Britanniába, megkéselt egy 70 éves férfit. A szintén brit Express szerint a terrorista bosszút akart állni a Gázai övezetben az izraeli válaszcsapások következtében elhunyt palesztin gyermekekért. 

London,,Uk.,9th,June,2018.,Editorial,-,Metropolitan,Police,Officers
A rendőrség nem verte nagydobra a merényletet.
Fotó: Shutterstock

Az eset azért különösen érdekes, mert a hatóságok nem adtak hírt – legalábbis nem terrortámadásként kezelték – az incidensről, az ország terrorfenyegetettségi szintje továbbra is a harmadik fokozaton áll a lehetséges ötből 

– írja a Magyar Nemzet. A Telegraphnak nyilatkozó forrás szerint a rendőrség azért nem verte nagydobra az esetet, hogy elkerülje a hasonló támadások megismétlődését, valamint az úgynevezett másoló (copycat) támadókat.  

A brit hírszerzési vezetők azt fontolgatják, hogy az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti háború miatt a legmagasabb szintre emeljék a terrorfenyegetettségi szintet az Egyesült Királyságban – számolt be a Politico brüsszeli hírügynökség.  Az ügyet ismerő személyek szerint a tisztviselők mérlegelik, hogy a kormányzat terrorizmus elleni riasztási szintjét „kritikusra”, azaz a maximális éberségi szintre emelje.

Nagy-Britanniában a terrorfenyegetettségnek öt szintje van: 

  1. alacsony: a támadás nagyon valószínűtlen; 
  2. közepes: a támadás lehetséges, de nem valószínű; 
  3. jelentős: a támadás valószínű; 
  4. súlyos: a támadás nagyon valószínű;
  5. kritikus: a támadás nagyon valószínű és hamarosan be is következhet.

Jelenleg a hármas fokozat van érvényben – kivéve Észak-Írországot, ahol súlyos szint van –, tehát a titkosszolgálatok valószínűnek tartják a terrortámadást, ugyanakkor nem tapasztalnak arra utaló jeleket, hogy a közeljövőben bekövetkezhet. 

Az ország fenyegetettségi szintje legutóbb 2017 szeptemberében volt kritikus, a londoni metróban elkövetett bombatámadást követően, 

2019 óta pedig a harmadik fokozat van érvényben, ezt emelhetik most az ötödik vagy negyedik szintre.

Háttér: mi áll Izrael és Irán ellenségeskedése mögött?

Az egykor szövetséges államok az elmúlt évtizedekben ősellenséggé váltak, folyamatos proxy-háborút folytatnak egymás ellen.