Közélet

Antiszemitizmus miatt vizsgálódik az ausztrál rendőrség egy palesztinok melletti tüntetés után

A Sydney-i Operaház előtt egy kis csoport palesztinbarát tüntetést tartott és egy videófelvétel szerint nagyon úgy fest, hogy antiszemita szlogeneket skandáltak.

Palesztinokat támogató demonstrációt tartva vonultak végig Sydney belvárosától az Operaházig, amelyet az ausztrál kormány az izraeli zászló színeivel világított ki – közölte a helyi rendőrség. Az Operaház előtt egy csoport tüntetést tartott a palesztinok mellett, egy videófelvétel szerint nagyon úgy tűnik, antiszemita szlogeneket skandáltak. Az ausztrál hatóságok vizsgálódnak.

Protesters show their support for Palestinians during a rally in front of the Opera House in Sydney on October 9, 2023. Israel relentlessly pounded the Gaza Strip overnight and into October 9 as fighting with Hamas continued around the Gaza Strip, as the death toll from the war against the Palestinian militants surged above 1,100. (Photo by Izhar KHAN / AFP)
A tüntetés szervezői elmondták: aki antiszemita, nem látják szívesen a rendezvényeiken.
Fotó: AFP

Az operánál történtekről egy egyelőre nem igazolt hitelességű videófelvételt osztott meg az Ausztrál Zsidó Szövetség, amelyen az látható, hogy egy kis csoport világítópatronokat gyújt meg, és azt kiabálják, hogy „gázosítsátok el a zsidókat!” A felvételt a Sky News is közzétette.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök kedden rettenetesnek minősítette az eseményeket.

A hatóságok vizsgálják a felvételt, hogy megállapítsák, történt-e bűncselekmény.
Fotó: AFP

Mi toleráns multikulturális ország vagyunk. Megértem, hogy az embereket mélyen érintik a Közel-Keleten történtek, de itt, Ausztráliában a politikai diskurzusokat tisztelettel kell kezelnünk

– mondta a miniszterelnök.

A hatóságok vizsgálják a felvételt, hogy megállapítsák, történt-e bűncselekmény – közölte az új-dél-wales-i rendőrség keddi sajtótájékoztatóján.

A tüntetést szervező Sydney-i Palesztin Akciócsoport kiállt amellett, hogy joga van tüntetni az izraeli „apartheid” ellen, de hozzátette, hogy „hitvány antiszemitáknak” nincs helyük a mozgalomban.

A csoport magát rasszizmus- és gyarmatosításellenesnek tekinti, és elutasítja, hogy rasszizmussal válaszoljon a rasszizmusra.

Aki antiszemita, azt nem látjuk szívesen a rendezvényeinken és a mozgalmunkban sem. Ahogy ma is, arra fogjuk kérni, hogy távozzon, és ez a jövőben is így lesz

– tudatta a szervezet.

 

izraeli háború Ausztrál Zsidó Szövetség palesztin Sydney tüntetés
Kapcsolódó cikkek