Közélet

Az ENSZ szerint Oroszország a felelős a hrozai rakétatámadásért

A vizsgálatot végző misszió felszólította Oroszországot, hogy vállalja a felelősséget a csapásból eredő polgári áldozatokért.

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelőmissziója kedden közzétett jelentésében leszögezte: „alapos okkal feltételezhető”, hogy október 5-én Oroszország intézett szándékos, célzott rakétacsapást a kelet-ukrajnai Harkiv megyei Hroza falu ellen. A támadás következtében 59 civil vesztette életét, köztük egy nyolcéves gyermek.

A Russian Missile Strike Kills 59 Civilian In The Village Of Hroza, Near Kharkiv
Fotó: NurPhoto via AFP

Danielle Bell, a misszió vezetője kijelentette, hogy a támadás meggyőző emlékeztetőül szolgál az ukrajnai háború emberekre gyakorolt hatására, és hangsúlyozta, hogy a felelősöket bíróság elé kell állítani. A jelentés készítői kitértek arra is, hogy az incidens helyszínén talált kiterjedt károk és lőszermaradványok arra utalnak, hogy a robbanás valószínű oka egy orosz Iszkander rakéta volt, amely körülbelül 20-25 perccel azután találta el a falu egyetlen kávézóját, hogy 63 helyi lakos összegyűlt ott.

A jelentésben arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszország vagy nem tett meg minden lehetséges intézkedést annak biztosítására, hogy a támadás szándékolt célpontja katonai legyen, vagy szándékosan civileket, polgári objektumot vett célba, ami mindenképpen a nemzetközi humanitárius jog megsértésének minősül.

Az ENSZ emberi jogi megfigyelői dokumentálták, hogy az áldozatok mindegyike civil volt, azaz a kávézóban tartott rendezvényen, illetve annak közelében nem volt egy katona és katonai célpont sem.

Az ENSZ-misszió a jelentésben felszólította Oroszországot, hogy vállalja a felelősséget a csapásból eredő polgári áldozatokért, folytassa le a támadás teljes körű és átlátható kivizsgálását az elkövetők felelősségre vonása és a jövőbeni hasonló támadások megelőzése érdekében, valamint 

biztosítson hozzáférést a jogorvoslathoz, beleértve a kártérítést is a közvetlen és közvetett áldozatok számára.

A friss orosz hadijelentés beszámolt számos katonai célpont és haditechnikai eszköz megsemmisítéséről, valamint arról, hogy három ukrajnai frontszakaszon kilenc rohamot vertek vissza orosz erők, amelyekben több mint 900 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. Az összesítés szerint a legnagyobb veszteséget, 250 főt az ukrán fél a limani frontszakaszon szenvedte el.

 

civil áldozatok ukrajna Kharkov orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek