Közélet

Az izraeli háború 15. napja – friss hírek

Egy-két napon belül megnyílhat az egyiptomi határ.

Az Egyiptom és a Gázai-övezet közötti határ 24-48 órán belül megnyílhat a segélyszállítmányok előtt a palesztin területen tartózkodók számára – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok-Európai Unió csúcstalálkozón. Az amerikai elnök közölte, hogy a palesztinok lakta területen vezető autópályát helyre kell állítani ahhoz, hogy a szállítmányok célt érhessenek.

Fotó: AFP

Joe Biden a találkozó témáit illetően az Egyesült Államok és az közös Ukrajna és Izrael melletti kiállását, valamint a Kína jelentette gazdasági kihívások egységes kezelését hangoztatta. Elmondta, hogy az uniós vezetőkkel tartott megbeszélés napirendjén szerepel a tiszta energiaforrások felé való átmenet, a méltánytalan acél- és alumuniumbehozatal kérdései, valamint a mesterséges intelligencia jelentette esélyek és veszélyek.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke tragédiának nevezte a Közel-Keleten zajló eseményeket. Kijelentette, hogy elítéli a Hamász által elkövetett cselekményeket, és, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, ugyanakkor ezt a nemzetközi és humanitárius törvényekkel összhangban kell megtennie. Megállapította, hogy az Európai Unió békeprojektként jött létre, és ma is fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy megtörje az erőszak körforgását. Hozzátette, hogy az Európai Unió folyamatosan dolgozik azon, hogy segítse a leginkább kiszolgáltatottakat Palesztinában és, hogy ösztönözze a kétállami megoldás felé vezető folyamat újraindítását.

Az Európai Tanácsot vezető belga politikus megállapította, hogy 

az Európai Unió és tagállamai eddig több, mint 82 milliárd euró támogatást nyújtottak Ukrajna számára, és ezt addig folytatják, amíg csak szükséges,

 valamint megállapította, hogy a világnak szüksége van az Európai Unió és Egyesült Államok szoros szövetségére. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy a Hamász támadásának izraeli társadalomra gyakorolt hatása nem hangsúlyozható eléggé, ugyanakkor kiemelte, hogy aktív munka zajlik annak érdekében, hogy a konfliktus eszkalációját megakadályozzák. Kijelentette, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok is egyaránt fokozza támogatását a palesztin civilek számára.

Ukrajnát illetően az Európai Bizottság elnöke Washingtonban kifejtette, hogy Kijev számára fontos a kiszámíthatóság a támogatásban, és az Európai Unió az eddig nyújtott támogatáson felül, a következő négy évben 50 milliárd euró támogatást szándékozik adni a háborúban álló országnak.

Az izraeli háborúval kapcsolatos fontosabb pénteki híreket itt olvashatja.

18:54

Százezren tüntettek Londonban a palesztinok mellett

Jelentős rendőri készültség mellett hatalmas tüntetés volt szombaton Londonban a palesztinok mellett. A Scotland Yard kora esti első becslése szerint a Palestine Solidarity Campaign nevű szolidaritási kampánycsoport szervezte demonstráción százezren vettek részt.

A menet a londoni kormányzati főutcához, a Whitehallhoz vonult; innen nyílik a Downing Street, amely a brit miniszterelnökök hivatalának és rezidenciájának nyújt otthont. A Scotland Yard már előre felhívta a szombati tüntetés résztvevőinek figyelmét arra, hogy nem nézi tétlenül, ha a demonstráción gyűlölet vezérelte bűncselekmények elkövetését észleli; ilyen esetekre a londoni rendőrség beavatkozást helyezett kilátásba. Szombat estig mindazonáltal nem érkezett jelentés rendbontásokról és őrizetbe vételekről. Londonban és más brit nagyvárosokban egy hete is tartottak demonstrációkat a palesztinok mellett. A múlt szombati tüntetésen 15 embert őrizetbe vettek.

18:35

A Hamászhoz köthető terrortámadást titkoltak el a brit hatóságok

Az eset az angliai Hartlepool városában történt október 15-én – egy nappal azelőtt, hogy Brüsszelben egy tunéziai illegális bevándorló végzett két svéd futballdrukkerrel. A The Telegraph brit szerint egy marokkói migráns, aki 2020-ban érkezett Nagy-Britanniába, megkéselt egy 70 éves férfit. A szintén brit Express szerint a terrorista bosszút akart állni a Gázai övezetben az izraeli válaszcsapások következtében elhunyt palesztin gyermekekért. 

Az eset azért különösen érdekes, mert a hatóságok nem adtak hírt – legalábbis nem terrortámadásként kezelték – az incidensről, az ország terrorfenyegetettségi szintje továbbra is a harmadik fokozaton áll a lehetséges ötből 

– írja a Magyar Nemzet. A Telegraphnak nyilatkozó forrás szerint a rendőrség azért nem verte nagydobra az esetet, hogy elkerülje a hasonló támadások megismétlődését, valamint az úgynevezett másoló (copycat) támadókat.  

16:36

Egyetlen átengedett segélyszállítmány nagyon kevés a katasztrófa elkerüléséhez

Kezdeti lépésnek jó, de a kialakult helyzet megoldásához nagyon kevés az, hogy szombaton átengedtek egy élelmiszereket és gyógyszereket szállító konvojt az egyiptomi határon – hangzott el a Kairóban megrendezett nemzetközi békecsúcson.

A kialakult helyzet kapcsán – ahogy arról összeállításában a The Guardian beszámolt – aggodalmának adott hangot António Guterres, az ENSZ főtitkára is, aki emlékeztetett arra, hogy a megállapodás értelmében szombaton csak 20 teherautót engednek be az Egyiptomi Vörös Félholdtól a Palesztin Vörös Félhold szervezethez. A segélyszolgálat tisztviselői azt mondták, hogy vasárnapra nem számítanak kézbesítésre, a következő szállítmány csak hétfőn érkezik majd.

Az izraeli kormány bizonyítékot követelt arra vonatkozóan, hogy a segélyszállítmányokat a Hamász nem foglalta le vagy nem irányította el, mielőtt további szállításokat engedélyezne. Az ENSZ egyik tisztviselője szombaton azt mondta, hogy „az ellenőrzési eljárásokról még mindig tárgyalnak a felek”.

Guterres kiemelte: elengedhetetlen, hogy a segélyszállítmányok folyamatosan érkezzenek Gázába. A főtitkár – aki személyesen is felkereste a rafahi átkelőt – úgy fogalmazott, hogy ott egy paradoxon fogadta: miközben jelentős mennyiségű segélyszállítmány halmozódott fel a határon, a túloldalon valós időben játszódik le egy humanitárius katasztrófa. 

10:43

Megnyitották a határátkelőt, érkeznek az első segélycsomagok Gázába

Egy húsz kamionból álló konvoj hajtott be a Gázai övezetbe, segélyszállítmányokkal megrakottan – jelentette a Reuters.

A hírügynökség szerint a Hamász sajtóirodája arról tájékoztatott, hogy a teherautó-konvoj gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, és – korlátozott mennyiségben – élelmiszert szállít a háború sújtotta térségbe. A húsz kamionnyi rakomány már napok óta várakozott az egyiptomi határon.

Joe Biden amerikai elnök már korábban közölte, hogy az Egyiptom és a Gázai-övezet közötti határ 24-48 órán belül megnyílhat a segélyszállítmányok előtt a palesztin területen tartózkodók számára. Az amerikai elnök közölte, hogy a palesztinok lakta területen vezető autópályát helyre kell állítani ahhoz, hogy a szállítmányok célt érhessenek.

08:36

Százmilliárdos pakkot kér a fegyveres konfliktusok kezelésére az amerikai elnök

Több, mint 105 milliárd dollár (mintegy 37 ezer milliárd forint) pótlólagos költségvetési forrás jóváhagyására kérte az amerikai törvényhozást Joe Biden többi között Ukrajna és Izrael folytatódó támogatásához – jelentette az MTI.

Az Egyesült Államok elnöke a Kongresszus vezetőinek pénteken írt levélben 61,4 milliárd dollárt kért Ukrajna számára, 14,3 milliárdot pedig Izraelnek.

 A kérés alapján az amerikai adminisztráció 9,15 milliárd dollár elköltésére kér felhatalmazást humanitárius célokra, többi között Ukrajna számára. A keretből 7,4 milliárd dollár jutna Tajvan, valamint a indiai és csendes-óceáni térség számára, ezen felül pedig az elnök 13,6 milliárd forrást kér az Egyesült Államok és Mexikó közötti, migrációs válsággal sújtott határ védelmére.

izraeli háború Izrael Joe Biden Európai Unió Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek