Közélet

Az orosz–ukrán háború 597. napja – friss hírek

Az elmúlt időszakban több száz ukrán katona esett el, napok óta kemény offenzíva alatt ál Avdijvka városa. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Heves harcokról számoltak be Avdijvka városa körül, miután Moszkva a héten megkezdte az elmúlt hónapok egyik legnagyobb katonai offenzíváját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön közölte, hogy az ukrán erők kitartanak az ostrom harmadik napján is, de a város illetékesei szerint az orosz támadások könyörtelenek voltak. 

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Avdivka
DONETSK OBLAST, UKRAINE - AUGUST 16: Ukrainian soldiers fire with a RPG in a forest in the direction of Avdivka, as Russia-Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Ukraine on August 16, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Diego Herrera Carcedo / AFP

Ukrán tisztviselők pusztító jeleneteket írtak le, a várost éjjel-nappal lőtték az orosz csapatok. „Három napig nem volt megállás az összeütközések alatt, sem nappal, sem éjjel” – mondta Vitalij Barabas, a város katonai közigazgatásának vezetője az Espreso TV-nek.

Az ellenség minden rendelkezésre álló eszközt bevet: tüzérséget, rakétavetőket, aknavetőket és minden mást. Nem elszigetelt támadásokról beszélünk. Már senki sem számolja őket. Ez egy végtelen offenzíva

fogalmazott a The Guardian beszámolója szerint.

Avdijvka az ukrán ellenállás szimbólumává vált, az orosz–ukrán háború kitörése óta Moszkva nem tudja megszerezni a térség teljes ellenőrzését, noha azt állítja, hogy már rég annektálta. 

Az orosz fegyveres erők 15 ukrán rohamot vertek vissza, köztük a kupjanszki frontszakaszon megkísérelt hét ellentámadást, 

amelyek során mintegy 690 ukrán katona esett el vagy sebesült meg – közölte hadijelentésében az orosz védelmi tárca.  

 

19:25

Kemény tűz alatt tartják az oroszok Herszont és a donyecki régiót

A negyedik napja tűz alatt tartott Donyecket nem sikerült bevenniük az oroszoknak, legalábbis a megyei katonai adminisztrációs vezető szerint ez a cél. Avgyijivkánál heves harcok folynak.

12:49

Oroszország és Kína ennyit még nem kereskedett egymással, mióta az ukrajnai háború kitört

Szeptemberben csökkent a kínai export és import értéke, azonban nőtt az Oroszországgal folytatott kétoldalú forgalom, valamint a kereskedelmi többlet is. Mindez a globális kereslet visszafogottságával és a geopolitikai feszültségekkel magyarázható. Ugyanakkor az infláció miatt nem kell aggódnia a kínai fogyasztóknak.

12:48

Orosz és ukrán óriáshajók ütköztek össze a Márvány-tengeren

Egy Izmailból indult ukrán gabonaszállító teherhajó a Márvány-sziget mellett ütközött neki az orosz teherhajónak. Az ukrán hajó súlyosan megsérült, a fedélzet nagy része megsemmisült.

ukrajna orosz-ukrán háború Kreml Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek