Közélet

Az orosz–ukrán háború 601. napja – friss hírek

Három ukrán harci repülő lelövéséről számolt be az orosz védelmi minisztérium. Az orosz haderők számos kudarccal szembesültek a Donyeck megyében található Avgyijivka elleni támadásuk során. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Kijev szerint az orosz erők napok óta hiába próbálnak megrohamozni egy stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai várost. Az ukrán erők az elmúlt 24 órában négy irányból 15 orosz támadást vertek vissza Avgyijivka ellen – közölte az ukrán vezérkar. 

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Avdivka
DONETSK OBLAST, UKRAINE - AUGUST 16: Ukrainian soldiers fire a SPG recoilless gun as Russia-Ukraine war continues in the direction of Avdivka, Donetsk Oblast, Ukraine on August 16, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó: Diego Herrera Carcedo / AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Pekingbe érkezett, hogy részt vegyen az  Egy övezet, egy út fórumon. 

Az orosz elnöknek ez lesz az első külföldi útja azóta, hogy a nemzetközi büntetőbíróság márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene, 

mert személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Oroszország azt reméli, hogy áttöri az ukrán védelmet az északkelet-ukrajnai Kupjanszk-Liman frontszakasznál – közölte hétfőn az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a The Guardian öszefoglalója szerint. Olekszandr Szirszkij ezredes videófelvételeken mutatta be a katonáknak, hogy a helyzet az északkeleti frontvonalon „jelentősen eszkalálódott”, az orosz hadsereg pedig „bosszút akar állni az általa egykor elfoglalt területek visszaszerzésével”. 

Lelőtte az ukrán légierő két MiG-29-es vadászgépét és egy Szu–25-ös csatarepülőgépét az orosz légvédelem – közölte hétfői hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a gépek közül egyet Herszon, kettt pedig Dnyipropetrovszk légterében semmisítettek meg. Az orosz légvédelem emellett elfogott két HIMARS-rakétát és 31 drónt.

Az orosz drónok többnyire Kínából származnak, Moszkva pedig több mint 618 millió dollárt költ egy új  projektre, hogy mostantól maga készítse el őket

– mondta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter. „A feladat az, hogy 2025-re az összes drón 41 százalékán legyen »Made in Russia« felirat. Ma a drónok főleg a Kínai Népköztársaságból származnak” – tette hozzá.

 

20:50

Ötven milliárd euróval támogatná Brüsszel Ukrajnát

Az Európai Parlament kedden támogatta az Ukrajna 2024-2027 közötti, 50 milliárd eurós támogatására vonatkozó javaslatot, az úgynevezett új Ukrajna-eszköz létrehozását, amelynek célja, hogy segítse a háború sújtotta ország helyreállítását, újjáépítését és modernizációját.

20:49

Hadijelentés: sorra veri vissza az ukrán támadásokat az orosz hadsereg

Az orosz fegyveres erők négy frontszakaszon 23 rohamot vertek vissza, amelyekben mintegy 1175 ukrán katona esett el vagy sebesült meg - közölte keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

20:41

Zelenszkij: az amerikai ATACMS rakéták beváltak

20:00

Orbán Viktor: nem kaptam megnyugtató választ Vlagyimir Putyintól

Európában ma mindenkit egy kérdés foglalkoztat: lesz-e tűzszünet Ukrajnában? Nekünk, magyaroknak és egész Európának az volna a legfontosabb, hogy a szomszédunkban legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a háborúnak. A válasz, amit az orosz elnöktől kaptam, a legkevésbé sem volt megnyugtató. Ennek tudatában kell alakítani a következő hónapokban Magyarország lépéseit – fogalmazott a kormányfő

14:31

Uniós biztos: Oroszország katonai potenciálja csökken a nyugati szankciók miatt

A nyugati szankciók miatt Oroszország nem jut elég bevételhez, hogy megfelelően finanszírozhassa az ukrajnai háborút. Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos szerint az intézkedések pont annyira korlátozzák az orosz gazdaságot, hogy a belső működés fenntartásához a hadseregnek szánt pénzek átcsoportosítására legyen szükség.

13:37

Az ukránok többsége nem cserélné le Zelenszkijt a háború végéig

Az ukrajnai lakosok túlnyomó többsége nem támogatja, hogy a háború idején kerítsenek sort a választásra – ismertette a Rejting szociológiai csoport felmérésének eredményét a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

12:26

Orosz katonai repülőtereket bombáztak le az ukránok

Ukrajna az elmúlt 24 órában több orosz katonai repülőteret is megtámadott. A repterek az oroszok által megszállt ukrán területeken vannak, Bergyanszk közelében, Zaporizzsja megyében és Luhanszkban.

orosz légvédelem Kupjanszk orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek