Közélet

Az orosz–ukrán háború 603. napja – friss hírek

Oroszország több ukrajnai nagyvárosra mért csapást. A támadásoknak halálos áldozatai és sérültjei is lettek. Friss hírek az orosz–ukrán frontról.

Oroszország több ukrajnai nagyvárosra és környékére mért csapást szerdára virradó éjjel és nap közben, a támadásoknak halálos áldozatai és sérültjei is lettek. Éjszaka az oroszok hat rakétatámadást indítottak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megyeszékhelyű város ellen, eltaláltak egy ötszintes lakóházat – közölte Jurij Malasko, a régió kormányzója a Telegramon. 

Partizan system hits occupiers in Zaporizhzhia sector
Fotó: Northfoto

A katasztrófavédelem később arról tájékoztatott, hogy az épület két szintje beomlott. A kormányzó közlése szerint a mentést végzők három holttestet emeltek ki a romok alól, velük együtt így a halálos áldozatok száma ötre, a sérülteké is időközben ötre emelkedett. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon ítélte el a támadást. 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a terrorista állam méltányos büntetést kapjon. Az orosz terrornak veszítenie kell

– hangsúlyozta az államfő. 

Az ukrán erők egyik napról a másikra csapást mértek az oroszok által birtokolt kelet- és dél-ukrajnai területek repülőtereire, helikoptereket, egy légvédelmi rakétakilövőt semmisítettek meg és kifutópályákat rongáltak meg – közölte a kijevi hadsereg. A hadsereg azt közölte, hogy erői „jól irányzott csapásokat mértek az ellenséges repülőterekre” a keleti Luhanszk város és a déli Berdjanszk város közelében – foglalta össze a The Guardian.

Az orosz parlament alsóháza második és harmadik olvasatban is elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely visszavonja az átfogó nukleáris kísérleti tilalomról szóló szerződés (CTBT) orosz ratifikációját. Mindkét olvasatot egyhangúlag elfogadták, ez 415 szavazatot jelent

 

19:15

Szabotázsgyanú után fokozza a járőrözést a Balti-tengeren a NATO

A tenger mélyén fekvő infrastruktúra károsodása után a NATO és szövetségesei fokozzák a járőrök számát a Balti-tengeren – olvasható az észak-atlanti szövetség honlapján. Az intézkedések között további megfigyelőrepülések is vannak, többek között az AWACS felderítőgépekkel és drónokkal, de négy aknaszedő hajót is a térségbe vezényeltek.

16:46

Rejtély, hogy a szankciók árnyékában hogy vehetett amerikai államkötvényeket Oroszország

Az amerikai pénzügyminisztérium közlése szerint valahogyan 2 millió dollárral nőtt az oroszok kötvényvagyona az elmúlt hónapokban, csakhogy ez a nyugati szankciók árnyékában nem történhetett volna meg.

16:05

Átkeltek az ukránok a Dnyeperen

Ukrán tengerészgyalogosok két, század méretű csoportja hajtott végre a Dnyeper folyón átívelő akciót kedden és szerdán Herszon közelében mindezidáig megbízhatónak bizonyuló orosz források szerint. A támadás során az ukránok áttörve a kezdeti védelmi vonalakon ideiglenesen bevették Pojma községét és pozíciókat szereztek Piscsaniszkva északi szélén. Az orosz katonai bloggerek szerint ugyanakkor később sikerült az ukránokat visszaszorítani a folyó felé, de azok még szerdán is a folyó keleti partján voltak.

15:17

Ukrajna: ha visszatérnek, nem büntetik a külföldön bujkáló hadköteles férfiakat

A korábbi állásponton változtatva mostantól nem fogják elővenni azokat a férfiakat, akik külföldre menekültek a kötelező sorozás elől, de később haza szeretnének térni. Fedir Veniszlavszkij, az ukrán Verhovna Rada nemzetbiztonsági bizottságának tagja arra a következtetésre jutott, hogy a büntetés nem ösztönözné, hanem elriasztaná a külföldön bujkáló hadköteles férfiakat a visszatéréstől.

15:09

Kína jobban bízik az orosz olajban, mint a keletiben

Igor Szecsin szerint a Kínába irányuló orosz export több mint 75 százaléka energiához kapcsolódik: a gáz- és az olajszállítmányok is rekordot döntenek idén.
 

12:27

Újabb külföldi újságírót tartóztattak le Oroszországban

Az orosz hatóságok őrizetbe vették a Szabad Európa Rádió (SZER) egyik szerkesztőjét arra hivatkozva, hogy elmulasztotta külföldi ügynökként regisztráltatni magát, amikor Oroszországban járt. A „külföldi ügynök” kifejezést Oroszországban olyan szervezetekre, újságírókra, aktivistákra, akár művészekre alkalmazzák, akikről úgy tartják, hogy külföldi támogatású politikai tevékenységet folytatnak.

repülőteer orosz-ukrán háború Luhanszk
Kapcsolódó cikkek