Közélet

Az oroszok kilőttek két ukrán MiG–29-est és egy Szu–25-öst

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az ukrán fegyveres erők két MiG–29-es vadászrepülője és egy Szu–25-ös támadógépe semmisült meg hétfőn.

Az orosz légvédelem két MiG–29-est és egy Szu–25-ös vadászgépet lőtt le Ukrajna felett – jelentette be az orosz védelmi minisztérium a bulgarianmilitary.com cikke szerint. A bolgár szaklap által idézett jelentés szerint a Herszon és Dnyipropetrovszk régiókban működő légvédelmi rendszereklőtték le az Ukrán Fegyveres Erők vadászrepülőit, illetve támadó repülőgépét. Az orosz védelmi minisztérium erről október 16-án számolt be.

Egy ukrán Szuhoj Szu–25 sugárhajtású repülőgép 2023. július 8-án a Donyeck régió felett repül át. Fotó: AFP

A minisztérium szerint 31 pilóta nélküli légi járművet is lelőttek Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiókban. Kupjanszki irányban a nyugati haderőcsoport egységei a légvédelem és a tüzérség támogatásával visszaverték az ukrán fegyveres erők rohamcsoportjainak és gépesített dandárjainak tíz támadását. Az ellenség összesen 85 katonát veszített ezeken a helyszíneken - írták.

A bolgár lap megjegyezte azt is, hogy az elmúlt hetekben az orosz fegyveres erők számos győzelmet arattak az ukrán vadászgépek ellen mind repülés közben, mind a földön. Példaként említhető, hogy egy hete egy Lancet nevű orosz kamikaze drón sikeresen célzott egy ukrán Szu–25 szubszonikus sugárhajtású repülőgépet a Dnyipropetrovszk régióban található Dolgincevo repülőtéren. Az X-en megjelent videófelvételen látható műveletnek a pontos időpontja és a videófelvétel forrása egyébként továbbra is meghatározatlan.

Az oroszok legutóbb szeptember 29-én közölték, hogy fegyveres erőik megsemmisítettek két MiG–29-es vadászgépet, amelyeket Lengyelország szállított az ukrán hadseregnek a Nikolaev régióban található Kulbakino repülőtéren. Megjegyezték, hogy ezeket a repülőgépeket modernizálták nyugati rakétafegyverek használatára.

 

Szu-25 Ukrajna orosz-ukrán háború MiG-29
Kapcsolódó cikkek