Közélet

Bármit tesz Izrael, Gáza mérges tüske marad a talpában – török lapvélemény

A Hürriyet foglalta össze az Izrael előtt választásokat a Gáza övezetet illetően, amelyet várhatóan le fog rohanni. A török lap szerint akármilyen stratégiát választanak is Tel-Avivban Gáza ügyében, nincs olyan út, ami sok jót ígér.

Megfigyelők szerint csak idő kérdése, mikor indul el az izraeli hadsereg megszállni Gázát, az viszont nem világos, mi a politikai szándék: csak addig maradnak ott, amíg leszámolnak a Hamásszal, vagy Izrael hosszabb távra ellenőrzése alatt tartaná a tűzfészekké vált földcsíkot. A török Hürriyet szerint Benjámín Netanjáhú miniszterelnök kormánya bármit is választ, folytatódó bajokra számíthat.

A Palestinian hurls stones at Israeli forces during a demonstration against Israli bombardment of the Gaza strip, in the city of Ramallah in the occupied West Bank on October 11, 2023. Thousands have died and the toll continues to climb dramatically five days after Palestinian militants launched a surprise attack on Israel, which has responded with a massive bombardment of Gaza. (Photo by Jaafar ASHTIYEH / AFP)
Gáza lerohanása nagy áldozatokkal járhat, és a megtartása is. Fotó: AFP

A nemzetközi közösség számára a fő kérdés, nem szélesedik-e ki a máris ötven éve legsúlyosabb izraeli háború a gázai szenvedés nyomán, eltérítve a Közel-Keletet az utóbbi évek enyhülési folyamatától, és újabb tűzfészket teremtve az amúgy is egyre forróbbá váló világpolitikában. Az erőszak ezt egyre valószínűbbé teszi, ugyanakkor a török lap elemzése szerint Izrael számára rengeteg égető kérdést vet fel, az új helyzetben mit kezdjen Gázával.

Mi lesz a Hamász ejtette túszokkal?

A Hamász fegyveresei, miután egy hete támadást indítottak Izrael ellen, a becslések szerint 120–150 túszt ejtettek és hurcoltak a palesztinok ellenőrizte Gázai övezetbe. 

Az izraeli hadsereg célja egyfelől a leszámolás a Hamásszal, másfelől a túszok kiszabadítása. Mindkét cél megvalósítása egyszerre rendkívül nehéznek bizonyulhat, amennyiben a rengeteg áldozattal járó légicsapások után megindul a szárazföldi támadás. 

Voltak hírek, amelyek szerint a palesztinok néhány túszt már elengedtek, és az izraeli kormány a Hürriyet szerint tárgyal a Hamásszal a foglyok elengedéséről, ugyanakkor speciális műveletek is lehetségesek a túszok kiszabadítására, esetleg amerikai katonai segítséggel. 

Az izraeli gyalogsági egységek és tankok behatoltak Gázába

Az izraeli védelmi erők a Fox News hírügynökségnek azt nyilatkozták, hogy gyalogos erői és tankjai pénteken behatoltak a Gázai övezetbe, hogy lokalizált rajtaütéseket hajtsanak végre.

Meg lehet-e tisztítani Gázát a Hamásztól?

Az izraeliek számára dilemma az is hogy egy megszálló háború akár hosszadalmassá is válható városi harcaiban a hadsereg nagyon nagy veszteségeket szenvedhet. A lap szerint politikai elemzők úgy vélik, az izraeli megszálló erők nem maradnának Gázában, miután „megtisztították” a Hamásztól.

A lap Danny Danont, Izrael korábbi ENSZ-képviselőjét idézi a várható támadás céljáról:

A célunk megküzdeni a Hamásszal... Azt reméljük, új rezsim születik a palesztinok gázai mindennapi életének menedzselésére.

A Hürriyet felteszi a kérdést, tud-e Hamasz-utáni Gázát teremteni Izrael, és szakértőkre hivatkozva azt a választ adja, hogy tekintve a Hamász mély gazdasági, vallási és társadalmi beágyazottságát Gázában ez szinte lehetetlen.

Maradhat-e Gáza hosszú távra közvetlen izraeli ellenőrzés alatt?

Ha nem lehetséges végleg leszámolni a Hamásszal, adódik a kérdés, nem úgy akarja-e megoldani a kérdést Izrael, hogy hosszú távra megszállja a Gázai övezetet.

A Hürriyet által számba vett szakértő vélemények szerint a hatalmas emberi és gazdasági veszteségek miatt ez aligha reális opció. Ha a hadsereg Gáza ellenőrzésére koncentrál, az a West Bank ellenőrzését gyengítené meg. Ugyanakkor kérdés, hogy kormánya szélsőjobboldali szárnya és a közvélemény nyomása alatt Netanjáhu megelégedhet-e egy rövid távú bosszúhadjárattal. Mivel mérsékelt palesztin adminisztráció létrehozása az övezetben nehéz, Izrael a közvetlen irányítást választja. Ez azonban mélyítené az izraeli társadalmon belüli meghasonlást és nem tenné kevésbé militánssá a palesztinokat – vonja le a következtetést a lap.

Lábjegyzet

Mindezek a muszlim Törökország vezető lapjának következtetései. A döntéseket Benjámin Netanyáhu kormánya hozza meg. A nyolcadik napja folyó izraeli háború állásáról és politikai hátteréről itt olvashatjuk a legfrissebb részleteket

 

 

megszállás izraeli háború támadás Hamász gázai övezet
Kapcsolódó cikkek