Közélet

Óriási a zűrzavar a kórházbombázás kapcsán

Az arab világ Izraelt tette felelőssé, ugyanakkor Bident meggyőzték az izraeli bizonyítékok.

Szaúd-Arábia és az arab világ számos országa egyaránt Izraelt tette felelőssé a több mint 500 halálos áldozatot követelő kórház elleni támadásért és a királyság a lehető leghatározottabban ítélte el a nemzetközi jogot sértő támadást.

A szaúdi külügyminisztérium mindemellett felszólította Izraelt a folyamatos, civil célpontok elleni támadások leállítására, valamint a nemzetközi közösséget a kettős mérce és a nemzetközi humanitárius törvények szelektív alkalmazásának elhagyására.

Israeli-Palestinian conflict - Gaza City17 October 2023, Palestinian Territories, Gaza City: Injured Palestinians wait to receive medical attention at al-Shifa hospital, following an Israeli shelling on the Ahli Arab hospital in Gaza City. According to the Gaza Health Ministry, hundreds of people were killed and injured in an Israeli airstrike on Ahli Arab hospital that houses thousands of refugees. Photo: Mohammad Abu Elsebah/dpa - ATTENTION: graphic content (Photo by Mohammad Abu Elsebah/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az olajmonarchia továbbá hangsúlyozta a Gázában rekedtek számára ellátmányt biztosító humanitárius folyosók megnyitásának szükségességét – írja az Arab News.

Az orosz külügyminisztérium szerdán azt közölte, hogy Izraelnek műholdfelvételekkel kellene bizonyítania, hogy nem vett részt a támadásban, amit sokkoló, dehumanizáló bűntettnek nevezett Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Az Egyiptom élén álló Abdel Fattah El-Sziszi még kedden ítélte el az izraeli bombázást, amit a nemzetközi jog világos megsértésének nevezett. Ugyancsak Izraelt tette felelőssé a támadásért kedden az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait is.

Ugyanakkor Izrael tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz, így Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli hadsereg szóvivője bizonyítékok sorát tette közzé, mely szerint egy eltévedt palesztin rakéta találta el a kórházat. A szóvivő szerint a becsapódás nyoma sem izraeli fegyverekre utal, és nem működött a közelben izraeli repülő vagy hadihajó sem.

Hagari szerint drónfelvételek és az iszlamista militánsok közötti beszélgetések, valamint rakétatámadásról készült rakétafelvétel is arra utal, hogy a kórház elleni csapást palesztinok követték el. A szóvivő hozzátette, hogy a bizonyítékokból többet is nyilvánosságra hoztak és megosztottak az amerikaiakkal is, mielőtt Joe Biden amerikai elnök megérkezett Izraelbe – olvasható a Sky News összefoglalójában.

A bizonyítékok meggyőzhették Bident, aki miután megérkezett Izraelbe, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek azt mondta, hogy úgy tűnik, a kórház elleni támadást a másik fél követte el. Az amerikai elnök a BBC szerint arról is beszélt, hogy szomorúsággal és haraggal töltötte el az incidens.

A kórház lebombázását már kedden elítélő és Izraelt felelőssé tevő arab államok egyelőre nem reagáltak a legfrissebb fejleményekre.

 

izraeli háború kórház bizonyíték Joe Biden
Kapcsolódó cikkek