Közélet

Csúcstalálkozó lesz Egyiptomban az izraeli háború miatt

A török külügyminiszter szerint sok ország fordult kéréssel Ankarához, hogy segítsen elérni a Hamász által fogva tartott állampolgárai elengedését.

A gázai konfliktus rendezését célzó államfői csúcstalálkozót tartanak szombaton Egyiptomban – jelentette be Bejrútban kedden libanoni kollégájával közös sajtótájékoztatóján Hakan Fidan török külügyminiszter. 

Fotó: Ahmed Hasan / AFP

Fidan elmondta, sok ország fordult kéréssel Ankarához, hogy segítsen elérni a Hamász által fogva tartott állampolgárai elengedését. A török diplomácia vezetője közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak a szervezettel a túszul ejtett külföldiek, civilek és gyerekek elengedéséről. 

Vasárnap este érkeztek a hírek, hogy az Egyesült Államok megállapodott Egyiptommal, és a Gázában rekedt külföldiek számára megnyitják Rafah város határátkelőjét. Elsősorban egy rövid időszakról volt szó, amely alatt a Gázában lévő amerikaiak elhagyhatják a konfliktuszónát, de természetesen más nemzetek polgárainak is lehetőségük lett volna errefelé távozni. 

Ekkor még az USA azt is közölte, hogy Izrael tűzszünetet hirdet a határ megnyitása idejére, azonban az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu kijelentette, erről szó sincs. Egyiptom közölte, addig nem nyitja meg az átkelőt, ameddig garanciát nem kap Izraeltől, hogy nem történik semmilyen hadművelet Rafah körül a határ megnyitása idején. 

 

izraeli háború Gáza Ankara Egyiptom
Kapcsolódó cikkek