Egyiptom mindent megtesz annak megakadályozására, hogy tömegesen meneküljenek az országba a palesztinok Izrael és a Hamász háborúja következtében.

Israel-Gaza Conflict
Az erezi átkelőt lerombolták a Hamász szombati terrortámadása alatt.
Fotó: Majdi Fathi

A szombati terrortámadásra adott izraeli válasz megrémítette az egyiptomi hatóságokat. Izraelt sürgetik, hogy biztosítson szabad áthaladást a civileknek a Gázai övezetből, ahelyett, hogy arra biztatnák a palesztinokat, hogy délnyugat, a Sínai-félsziget felé meneküljenek – értesült a Reuters két egyiptomi biztonsági forrásból.

Dél felé nem is menekülhetnek, az egyiptomiak ugyanis hétfőn lezárták az egyetlen átjárót, a rafahit. 

Az átkelő végérvényesen zárva lesz, a helyzet túlságosan veszélyessé vált, mert a Gázai övezet izraeli bombázása hatással van az átjáró egyiptomi oldalára is

– mondta egy neve elhallgatását kérő, magas rangú biztonsági forrás a New Arab című portálnak.

Légi felvétel Erez környékéről

Meg nem erősített jelentések szerint Izrael támadta az átkelő egyiptomi oldalán lévő senki földjét, és az izraeli sajtó azt állítja, hogy előre figyelmeztették is az egyiptomiakat: támadást indítanak minden olyan teherautó ellen, amely üzemanyagot vagy egyéb ellátmányt szállít a blokád alatt álló Gázai övezetbe.

Michael Clarke, a brit Sky News televízió katonai szakértője szerint az izraeliek valószínűleg akarják is, hogy a rafahi átkelő zárva maradjon, hogy ne menekülhessenek el Gázából a Hamász harcosai. 

Az egyiptomiak abszolút nem akarják megnyitni az átkelőt, mert nem akarnak menekültproblémát. Nem akarják, hogy egy másik Gáza jöjjön létre a Sínai-félszigeten

– magyarázta Clarke.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is figyelmeztetett kedden, hogy a gázai helyzet eszkalációja „roppantul veszélyes”, de Kairó nem hagyja, hogy azt mások kárára oldják meg. A Reuters szerint ezzel egyértelműen arra a kockázatra utalt, hogy a palesztinokat átszoríthatják Gázából a Sínai-félszigetre.

A rafahi átjáró zárva. Fotó: Said Khatib / AFP

A brit hírügynökség értesülése szerint az egyiptomi légierő szerdára virradó éjszaka felderítő repüléseket végzett, a hadsereg pedig új pozíciókat foglalt el a gázai határ közelében, és folyamatos járőrözéssel figyeli a területet.

A rafahi a két gázai átkelő egyike, a másik az erezi, amelyen keresztül Izraelbe lehet átjutni, ezt azonban lerombolták a Hamász szombati támadása során. Az emberek és árucikkek áthaladását mindkét irányban szigorúan ellenőrizték korábban is az izraeliek és az egyiptomiak.

A teherforgalmat teljesen leállították Rafahon keresztül

A Hamász irányította gázai belügyminisztérium közlése szerint hétfőn és kedden is találat érte a rafahi átjáró palesztin oldalát, a Gázába bejutni akarókat átirányították az Észak-Sínai kormányzóság központjába, az átjárótól mintegy hatvan kilométerre lévő El-Arisba.

Hétfőn még mintegy 800 ember kijutott Rafahon keresztül Gázából, és mintegy 500 belépett az övezetbe, de az áruforgalmat már akkor teljesen leállították. Az Izrael és a Hamász közötti legutóbbi összecsapások idején, 2008–2009-ben több tízezren menekültek át Egyiptomba Gázából, amikor a Hamász harcosai lyukat robbantottak a kerítésben; most egyelőre nem gyülekeznek nagy tömegek átjutásra várva az átkelő közelében.