Közélet

Egyre kevesebb amerikai támogatja a Biden-adminisztráció Ukrajnát felfegyverző politikáját

Az Ipsos közvélemény-kutatása szerint csökkent az amerikai lakosság támogatása Ukrajna felfegyverzésére.

A Reuters-Ipsos új közvélemény-kutatása szerint csökken Ukrajna fegyverszállításának támogatottsága az Amerikai Egyesült Államokban mindkét nagy politikai párt szavazóinak körében. Az október 4-én lezárult kétnapos közvélemény-kutatásból kiderült, hogy csak a válaszadók 41 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy Washingtonnak „fegyvereket kell adnia Ukrajnának”, míg 35 százalékuk nem értett egyet, a többiek pedig bizonytalanok voltak. 

Ukrainian tanks take part in a training exercise in the Chernigiv region on September 8, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP

Az Ipsos májusi felmérése még 46 százalékos támogatottságot mutatott a fegyverek szállítását illetően, a válaszadók 29 százaléka ellenezte ezt. Vagyis a fegyverszállítást ellenzők aránya jócskán megugrott az elmúlt hónapokban.

A felmérés eredményeit az amerikai kongresszusi képviselők között zajló súlyos költségvetési viták idején készítették, amikor Joe Biden elnök további 24 milliárd dolláros ukrán finanszírozási kérelméről is dönteni kellett. Ez a finanszírozás körülbelül 17 milliárd dollárt tartalmaz védelmi segítségnyújtásra.

Ez a tendencia aggasztó lehet Kijev számára, mivel nagymértékben támaszkodik az amerikai fegyverekre az orosz invázió elleni harcban. Az orosz–ukrán háború kitörése óta a Reuters szerint Washington 44 milliárd dollárt biztosított Kijevnek, több tucat harckocsit, több ezer rakétát és több millió lőszert küldött. Ezen fegyvereket Ukrajna saját védelmére használta fel a 2022. februári orosz megszállása óta. A pénz és a fegyverek útja azonban sok republikánus képviselő szerint ellenőrizhetetlen. Az ukrán erők a nyár végén indult ellentámadás során minimális előrehaladást értek el, lényegében kijelenthető, hogy sikertelen volt a kísérlet, ezért Nyugaton egyre erősebb kritikák fogalmazódtak meg a sok milliárd dolláros és eurós támogatásokkal kapcsolatban. 

A Fehér Ház szerint egyébként az Egyesült Államok már csaknem 111 milliárd dollárt költött az ukrán konfliktusra – jelentette a Fox News szeptember 12-én. Legutóbb szeptember 6-án közölte a Pentagon, hogy 175 millió dolláros fegyverszállítmányt adnak át Ukrajnának

 

Washington Kijev fegyverszállítás Ukrajna közvélemény
Kapcsolódó cikkek