Szakmai akciócsoport létrehozását hirdeti meg szűk két héttel a hivatalos fűtési szezon előtt a kazánokat gyártó Technorgáz Kft. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás azt szeretné elérni, hogy a 25-30 évnél régebbi gázfűtéses berendezéssel felszerelt magyarországi ingatlanok tulajdonosai állami vagy uniós támogatást kaphassanak arra, hogy az elavult fűtési rendszerüket naprakészebbre cserélhessék.

Replace,Old,Radiator,Thermostat,Valve.,Pliers,Removes,Component,From,The
Fotó: Shutterstock

Időzített bombán ülünk 

A 20 ezer magyar lakásban jelen lévő vállalkozás a hazai gyártók, forgalmazók, valamint az állami döntéshozók támogatását szeretné megnyerni az ügynek, amely – mint mondják – túlmutat a profitszempontokon. Egészen egyszerűen olyan rossz állapotban van – a becslések szerint körülbelül egymillió hazai gázfűtéses társasház –, hogy szükségessé vált célzott, állami program kidolgozása, és állami ösztönzők bevetése a helyzet megfordítása érdekében. 

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a szakmai becslések szerint az országban 4 millió darab gázkészüléket szereltek be az elmúlt fél évszázadban, és ezek tekintélyes hányada 30-40 éves életkorú készülék.

A Felelős Fűtésért Akciócsoport felállítását számos szempont indokolja Kerekes István, a Technorgáz Kft. alapító ügyvezetője szerint. 

A régi, elavult gázos fűtőkészülékek 20-30 százalékkal többet fogyasztanak alacsonyabb hatásfok mellett. De ami még nagyobb baj, hogy balesetveszélyesek. Az elavult parapetek, a régi szigetelések és a karbantartás hiánya miatt könnyen kialakulhat szénmonoxid visszaáramlás, ami tavaly is 19 honfitársunk életébe került

– hangsúlyozza Kerekes István, aki szerint további veszélyforrás az is, hogy a 1970-es, 80-as években felszerelt gázkészülékekhez az alkatrész utánpótlás napjainkra szinte teljesen megszűnt. Az ezzel foglalkozó kisvállalkozások nagyon nehéz helyzetbe kerültek a támogatás hiánya miatt.  A szerelők jobb esetben is a régi fűtőtestekből szuperálják ki a szükséges anyagokat.

Gáz lesz, ha nem lépünk

A szakmai akciócsoport az szeretné elérni, hogy az állami, uniós ösztönzők segítségével évente 30-50 ezer lakásban sikerüljön kicserélni az elavult fűtésrendszert korszerűbbre. 

A Felelős Fűtésért Akciócsoport szerint az egymilliót megközelítő, legidősebb korú gázfűtéses berendezések cseréje politikától és gyártótól független, közös társadalmi ügyünk kell, hogy legyen. Az alulról jövő kezdeményezés ötletgazdája tisztában van azzal, hogy a legrosszabb minőségű gázfűtéses rendszerek cseréjét nem az érintett több százezer magyar család akarata hiúsítja meg, hanem az ehhez szükséges források – de legalábbis az önerő vagy a kedvezményes – lehetőségének a hiánya. Kerekes István bízik abban, hogy kezdeményezése értő fülekre talál úgy a gyártói, mint a döntéshozói és a fogyasztói oldalon!