Közélet

Erdogan aláírta Svédország NATO-csatlakozását

Az elnöki szignó után még a nemzetgyűlésnek is rá kell bólintania a ratifikációra. Svédország a NATO-csatlakozás kapcsán már csak Törökországra és Magyarországra vár.

Fordulat következett be a Svédország lassan másfél éve húzódó NATO-csatlakozási folyamatával kapcsolatban. A csatlakozás jegyzőkönyvét Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn aláírta, majd ezt követően megküldte a törökországi nagy nemzetgyűlésnek – adta hírül a Hürriyet török hírportál.

NATO Summit In Vilnius - National Addresses
Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto / AFP

Az elnökség kommunikációs igazgatóságának a közösségi médiában közzétett közleménye alapján Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét Recep Tayyip Erdogan 2023. október 23-án írta alá, és küldte tovább. A török rendszer eltér a Európában megszokottól, ugyanis az a gyakoribb, hogy az országgyűlés szavaz először, és azt követően kerül rá az elnök szignója.

Mint ismert, Finnország és Svédország tavaly tavasszal, nem sokkal az orosz-ukrán háború kitörését követően adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Ehhez minden NATO-tagország támogatása szükséges. Hosszas huzavona után Finnország végül 2023. április 4-én felvételt nyert a szervezetben. Svédország esetében a tagok közül már csak Törökország és Magyarország ratifikációja hiányzik. Ankara aláírásához most egy lépéssel közelebb került Stockholm.

Szijjártó: a NATO-ratifikáció előfeltétele a kölcsönös svéd–magyar tisztelet

A külgazdasági és külügyminiszter Svédország NATO-ratifikációja mellett a magyar kormány álláspontjáról is beszélt az ukrajnai rendezéssel kapcsolatban.

 

Recep Tayyip Erdogan nato Svédország orosz-ukrán háború Törökország
Kapcsolódó cikkek