Közélet

Felvázolta Gáza megszállásának menetét az izraeli védelmi miniszter

Az infrastruktúra megsemmisítése után következhet a bevonulás Gázába – közölte az izraeli védelmi miniszter. Yoav Gallant kifejtette, hogy a rakétacsapásokkal felőrlik az infrastruktúrát, majd a hadsereg bevonulásával felszámolják a Hamász megmaradt egységeit. A háború harmadik szakaszáról a miniszter úgy nyilatkozott, hogy végső megoldást jelent majd Gáza és Izrael helyzetére.

Három szakasza lesz Izrael Hamász elleni háborújának – erről az izraeli védelmi miniszter, Yoav Gallant beszélt. A Gázában működő terrorszervezet október 7-én megtámadta Izraelt, több mint 1300 embert megöltek és sokakat elhurcoltak. Izrael válaszul háborút indított a Hamász ellen, aminek keretében a Gázai övezetet támadják.

Fotó: Said Khatib

Gallant kifejtette, hogy jelenleg a háború első szakasza zajlik. Ennek a katonai műveletnek a célja, hogy a Hamász infrastruktúrájának megsemmisítése. A második szakaszban „alacsonyabb intenzitású hadműveleteket” végeznek, amelyek „az ellenállás fészkeit” iktatják ki, 

a harmadik szakasz pedig megköveteli „Izrael felelősségének felszámolását a Gázai övezetben élőkért, és egy új biztonsági helyzet megteremtését Izrael állampolgárai számára”

írta meg a Times of Israel.

Hagyományosan Izrael fedezte Gáza energiaszükségletének nagy részét, de október 7-e után elzárta a csapokat, és megtagadta, hogy vizet vagy gyógyszereket engedjen be a területre. Korábban felügyeletet gyakorolt az felett, hogy ezzel megakadályozza katonai felszerelések eljutását a Hamászhoz.

Gáza az Izraelből érkező források nélkül tragédiafelé sodródik, hiszen a területet már a tengervíz-sótalanító üzem sem tudja vízzel ellátni. Az egyetlen lehetőség a humanitárius katasztrófa megfékezésére az Egyiptom felől érkező segélyszállítmányok lehetnének. A rafahi határátkelő egyiptomi oldalán már halmozódnak a szállítmányok, amiket egyelőre nem lehet elindítani Gázába. Egyiptom nem nyitja meg az átkelőt, mivel nem kap biztonsági garanciát Izraeltől, arra, hogy a zsidó állam eltekint Rafah bombázásától, ameddig a határ nyitva van. Ráadásul a határ gázai oldalán palesztin menekültek tömege gyűlt fel, akik arra várnak, hogy elmenekülhessenek az övezetből.

A nyugati államok már győzködik Egyiptomot, hogy engedje be a menekülteket, azonban Kairó számára megoldhatatlan teher lenne ennyi ember elhelyezése. Egyiptomi tisztviselők már jelezték, hogy egymillió palesztin menekültet fognak tovább küldeni Európába, ha a nyugat nem hagy fel a zaklatásukkal.

 

Gázai övezet izraeli háború Hamász Egyiptom
Kapcsolódó cikkek