Közélet

Finnyásak a migránsok, nagy részük a leggazdagabb országokat veszi célba

A bevándorlók egyre nagyobb része a leggazdagabb országokat tűzi ki célként, amikor elhagyja a hazáját. A migráció 2022-ben nagymértékben nőtt a humanitárius válságok és a munkaerő-áramlás miatt. Az OECD adatai szerint ebben az évben 26 százalékkal nőtt a bevándorlók száma a szervezet 38 leggazdagabb országában az előző évhez képest. A szakértők 2023-ban további növekedésre számítanak.

Soha annyi menekült nem célozta meg a gazdag országokat, mint 2022-ben – derült ki az OECD közleményéből. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint a megnövekedett népességáramlást a humanitárius válságok és a munkaerő iránti kereslet hajtja.

Spanish Sea Rescue vessel "Salvamar Adhara" accost a boat carrying migrants at La Restinga dock, in the municipality of El Pinar on the Canary Island of El Hierro, on October 21, 2023. More than 1,300 African migrants have reached Spain's Canary Islands this weekend, with one vessel bringing a single-boat record of 321 people, authorities said on October 22. October 21 saw 321 people reach the island of El Hierro aboard one vessel, a rescue services spokesperson told AFP, surpassing the previous record for a single boat of 280 on October 3. (Photo by STRINGER / AFP)
Fotó: AFP

A szervezet közölte, hogy 

2022-ben 6,1 millió migráns vándorolt be az OECD 38 leggazdagabb tagországába, ami 26 százalékkal több, mint egy évvel korábban 

írta meg a Financial Times.

Ez a szám még a koronavírus-járvány előtti, 2019-es évet is 14 százalékkal haladta meg.

A Financial Times azt írta, hogy 2023-ban további növekedésre lehet számítani, ami arra utal, hogy a tavalyi kiugró érték nem csak a járvány utáni fellendülésnek tudható be. Az OECD kiemelte, hogy az említett bevándorlószámba nem vették bele azt a 4,7 millió embert, akik Ukrajnából menekültek el a háború elől a szervezet gazdagabb országaiba.

Németországban és az Egyesült Államokban a menedékkérelmek száma 2022-ben megduplázódott.

Az OECD úgy látja, hogy a humanitárius válságok és a munkaerő-áramlás miatt a migráció egyre fokozódni fog, természetesen az otthonukat elhagyók a gazdagabb országok felé veszik az irányt. Ezt a folyamatot felpörgeti, hogy a fejlett, gazdag országokban tapasztalható munkaerőhiány miatt a cégek szívesen látják a bevándorlókat.

A szervezet szerint ez a népességvándorlás sok esetben tartós letelepedéshez vezet. A végleg letelepedő bevándorlók aránya Németországban 59, az USA-ban 39, Franciaországban 26 százalékkal nőtt. Az Egyesült Királyságban megduplázódott.

Új-Zélandon 2022-ben háromszorosára nőtt a bevándorlók száma, miután a kormány arról döntött, hogy lehetővé teszi az ideiglenes tartózkodási engedélyek kiadását a munkavállalók számára.

Az OECD azt is közölte, hogy a migránsok foglalkoztatási aránya rekordszintre ért. 

A bevándorlók több mint 70 százaléka dolgozott a szervezet tagállamaiban, és mindössze 8 százalékukat regisztrálták munkanélküliként. 

Vannak olyan államok, ahol a migráns munkavállalók aránya meghaladta a hazai dolgozók számát.

A Kanári-szigetekre már több mint 23 ezer migráns érkezett idén Afrikából

Az elmúlt hét végén több mint 1400 bevándorló érkezett a Kanári-szigetekre Afrikából – közölték a spanyol hatóságok. Kiderült, hogy az egyik migránsokat szállító hajó rekordnak számító 321 fővel kötött ki. A katasztrófavédelem közleménye szerint az összes érkező a Szaharától déli területekről érkezett – erről az Arab News írt.

A spanyol belügyminisztérium adatai szerint 

2023. január 1. és október 15. között több mint 23 500 migráns szállt partra a Kanári-szigeteken. 

Csak az első két hétben több mint 8500-an érkeztek. Fernando Grande-Marlaska szerint a migrációs áradat a Száhel-övezet politikai destabilizációja miatt alakulhatott ki.

A Kanári-szigetek lett az afrikai migránsok egyik legkedveltebb útvonala, mióta a Földközi-tengeren megszigorították az ellenőrzést. A legtöbb menekülteket szállító hajó Marokkóból vagy Nyugat-Szaharából indul, ám sok „ladik” alig alkalmas a tengeri utazásra. Az ilyen lélekvesztők sok ember életét követelik a száz kilométer hosszú út során.

 

afrika migráció menekültek kanári-szigetek
Kapcsolódó cikkek