Közélet

Fokozott éberséget hirdetett az illegális tüntetések miatt a rendőrség

A terrorellenes tüntetések megszervezését betiltották, a rendőrség azonban kiemelten figyel arra, hogy ne történjen semmiféle hasonló jogsértés.

Már lassan egy hete zajlik az izraeli háború. Egy hete, a szombatra virradó éjszakán a Hamász palesztin terrorszervezet véres támadást indított Izrael ellen. A terrortámadásnak és az azóta tartó harcoknak már több mint 1800 halálos áldozata van. Azonban halálos áldozatok mindkét oldalon vannak.

People take part in a 'Stand with Palestine' demonstration, close to the Embassy of Israel, in west London on October 9, 2023. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
Fotó:  Daniel Leal / AFP

A Hamász terrorszervezet péntekre meghirdette a düh napját, és a palesztinok melletti kiállásra szólított fel. Ehhez csatlakozott volna az a tüntetés is, amelyet Budapesten szerettek volna megszervezni pénteken. Azonban Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni, így nem meglepő, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság megtiltotta a fővárosba péntekre bejelentett gyűlés megtartását. Később erre több próbálkozás is volt, a rendőrség mindet betiltotta.

Magyarországon nem lesz terrorpárti tüntetés. Megvédjük a magyar embereket!

– jelentette ki péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, hogy hazánk elítéli a terrort, és Izrael oldalán áll.

Megelőzve az esetleges illegális tüntetéseket, a rendőrség a hétvégére fokozott ellenőrzést hirdetett. Budapest rendőrfőkapitánya a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 30. paragrafusa alapján október 13-án 12 órától október 15-én 8 óráig fokozott ellenőrzést rendelt el Budapest teljes területére – írták a police.hu oldalon megjelent közleményben.

A kommüniké felhívta a figyelmet, hogy a bejelentett fokozott ellenőrzés célja a jogsértő cselekmények megelőzése, felderítése, megszakítása, valamint a közrend és közbiztonság fenntartása.

 

izraeli háború rendőrség Hamász tüntetés terror
Kapcsolódó cikkek