Izrael minden utalást eltávolít Greta Thunberg svéd klímaaktivista munkásságára az iskolai tankönyvekből, miután szerintük annak Palesztinát támogató üzenetei miatt többé nem lehet „a fiatalok példaképe” – írta a Livemint.

CLIMATE DEMONSTRATION SWEDEN
Fotó: AFP

Thunberg az X-en osztott meg egy képet, ahol három másik aktivistával együtt Palesztinát támogató plakátokat tartottak a kezükben. A posztban felszólította a világ kormányait, hogy azonnali tűzszünetet követeljenek meg a Gázai övezetben, ugyanis az izraeli háború rengeteg civil halálát okozta.

Emellett az Instagramon is megosztott egy bejegyzést a Palestine Speaks nevű csoporttól, amely két héttel korábban még az Izrael elleni halálos terrortámadást ünnepelte, miközben most a nyugati országokat kritizálja, amiért támogatják a zsidó államot.

Az izraeli kormány élesen bírálta a klímaaktivistát az általuk antiszemitának nevezett posztjai miatt, megjegyezve, hogy a Hamász támadásainak áldozatai Thunberg barátai is lehettek volna, és arra kérte őt, hogy szólaljon fel a terrorszervezet által elkövetett erőszakkal kapcsolatban.

A palesztinokat támogató üzenetei miatt az izraeli oktatási minisztérium úgy döntött, hogy eltávolítja a tantervben használt könyvekből azokat a részeket, amelyek Thunberg klímaaktivizmusára utaltak.

A Hamász terrorszervezet 1400 ártatlan izraeli meggyilkolásáért felelős – köztük gyermekek, nők és idősek is voltak –, ráadásul több mint 200 embert raboltak el Gázába. Egy ilyen csoport támogatása azt mutatja, hogy Thunberg nem alkalmas az izraeli fiatalok motiválására

– olvasható a minisztérium közleményében.

A Hamász, az Izrael elpusztítására törekvő és a palesztinok szabadsághoz és önrendelkezéshez való jogának védelmét célul kitűző militáns csoport október 7-én indított támadást Dél-Izrael ellen. Azóta az ENSZ adatai szerint mintegy 4200-an vesztették életüket a terrorszervezet és az izraeli hadsereg közti összecsapásokban, miközben több mint egymillió embernek kellett elmenekülnie az otthonából.

Izraeli hadsereg szóvivője: aki azonosul Greta Thunberggel, az a terrort támogatja

Az izraeli tisztségviselő leszólta Greta Thunberget, miután a Gázai palesztinok támogatójaként lépett fel.