Közélet

Hamisított anyakönyvi kivonattal kerülhetik el az ukránok a besorozást

A hirdető garanciát vállal, hogy a hamisított iratok és adatok minden adatbázisban elérhetők lesznek, ha a vevő hajlandó kifizetni az igen borsos árat.

A dark weben kínálnak halotti anyakönyvi kivonatokat az ukránoknak, hogy elkerüljék a besorozást. Ukrajnában 2022 februárja óta van kötelező sorozás, érthető okokból sokan elkerülnék ezt, még ha ehhez hamisított papírok kellenek, azt is megoldják.

MALJAR, HannaAndrijivka, 2023. szeptember 18.
Ukrán katona egy megsemmisült jármű maradványai mellett a frontvonalnál a donyecki Andrijivka település közelében 2023. szeptember 16-án. Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegram-csatornáján bejelentette, hogy a Bahmut várostól 10 km-re fekvő Andrijivkát visszafoglalták az orosz erőktől, majd állítását visszavonta.
MTI/AP/Alex Babenko
Fotó: Aleksz Babenko / MTI / AP

A RIA Novosztyi által felfedezett oldalon a hirdető azt ígéri, hogy olyan

hivatalos halotti anyakönyvi kivonattal tud szolgálni, amely minden adatbázisban megjelenik. Ezenkívül a hirdetés feladói még áltemetést is vállalnak, ha a vevő szükségesnek érzi. A „szolgáltatás” kerek 10 ezer dollárba kerül.

Ukrajnában öt év börtönnel büntetik azokat a 18 és 60 közötti férfiakat, akik nem hajlandók bevonulni katonának.

A RIA értesülései szerint vannak olyan ukrán városok, ahol szinte az összes férfit besorozták, nem törődve az egészségi állapotukkal és a korukkal. Több forrásból és elfogott ukrán katonák beszámolójából RIA úgy értesült, hogy több esetben is nem sokkal a besorozás után az újoncokat a csatatérre küldik kiképzés nélkül. 

Civil áldozatokkal járó rakétatámadás ért egy ukrán falut

Orosz rakétatámadás ért egy falut Harkiv megyében, 51-en vesztették életüket. Ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő támadás Harkov térségében azóta, hogy 19 hónappal ezelőtt kitört a háború Ukrajna és Oroszország között.

 

besorozás Ukrajna Dark Web orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek