Közélet

Moszkva szerint bűncselekmény a gázai kórház elleni légicsapás

Az orosz külügyminisztérium felszólította az Egyesült Államokat, hogy mutasson be olyan felvételeket, amelyek segíthetnek azonosítani a gázai kórház megtámadóit.

Oroszország bűncselekménynek és elembertelenítő cselekedetnek minősíti a Gázai övezetben lévő egyik kórházra mért csapást – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a Szputnyik rádióban. 

Bombing of Gaza Al-Ahli Baptist Hospital10/17/2023, Gaza, Palastine. Amid the tragic aftermath of the bombing of Gaza's Al-Ahli Baptist Hospital on October 17, 2023, doctors at Al-Shifa Hospital gather to make a press statement, surrounded by lifeless Palestinian bodies. (Photo by Mohamed Masri / Middle East Images / Middle East Images via AFP)
Fotó: AFP

Természetesen bűncselekménynek, elembertelenítő cselekedetnek minősítjük az ilyen bűncselekményt

 – mondta Zaharova. Az orosz diplomata szerint Izraelnek be kell bizonyítania, hogy nem részese a gázai kórház elleni csapásnak. „Nemcsak a médiában és a közösségi médiában kell kommentárokat közölniük, hanem tényekkel kellene szolgálniuk” – tette hozzá. 

Az orosz külügyminisztérium szóvivője felszólította az Egyesült Államokat, hogy mutasson be olyan műholdfelvételeket, amelyek segíthetnek tisztázni a helyzetet és azonosítani a tragédiát okozó elkövetőt. A szóvivő szerint a közel-keleti helyzet drámaian alakul és szörnyűséges lendületet vesz. „Nem magától fejlődik. (…) mindezt Washingtonból és Londonból irányítják” – állította Zaharova, hozzátéve, hogy a közel-keleti eszkaláció messze túlmutat a térségen, az áldozatok száma egyre nő, és világméretű humanitárius katasztrófa fenyeget. 

EDITORS NOTE: Graphic content / People stand over bodies of Palestinians killed in a strike on the Ahli Arab hospital in central Gaza after they were transported to Al-Shifa hospital, on October 17, 2023. Israel and Palestinians traded blame for the incident, which an "outraged and deeply saddened" US President Joe Biden denounced while en route to the Middle East. (Photo by Dawood NEMER / AFP)
Fotó: AFP

„A Gázai övezetben lévő kórház elleni szörnyű csapás nyilvánvalóan háborús bűncselekmény. És a végső felelősség azoké, akik cinikusan hasznot húznak a különböző országokban és kontinenseken zajló háborúkból. Akik átgondolatlanul hatalmas pénzeket osztogatnak fegyverre, feltöltve a hadiipari komplexumot. Akik hamisan hirdetik globális küldetésüket a demokratikus értékek védelmében. Az Amerikai Egyesült Államok” – írta Telegram-csatornáján szerdán Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese. 

A Gázai övezetben lévő Al-Ahli Baptista Kórházat kedden érte találat. A gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 500 ember vesztette életét, többségükben nők és gyermekek. 

A palesztinok és az izraeliek egymást hibáztatják a támadásért: a palesztin külügyminisztérium szerint a csapást izraeli repülőgépek hajtották végre, az izraeli hadsereg szerint pedig a kórházat egy, a palesztin Iszlám Dzsihád csoport által rosszul elindított rakéta találta el. 

 

Gázai övezet Izrael izraeli hadsereg kórház
Kapcsolódó cikkek