Minden jel arra utal Ulf Kristersson svéd miniszterelnök szerint, hogy kifejezetten Svédországot, svéd állampolgárokat célozta a hétfői brüsszeli terrortámadás, így a két áldozattal kizárólag azért végeztek, mert svédek voltak.

A svéd kormányfő keddi ajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Európa nem engedheti meg magának, hogy naiv legyen, majd szólt arról is, hogy Svédország közelmúltbeli történetében eddig még nem szembesültek ilyen súlyos fenyegetéssel, mint most. Elmondása szerint a terroristák ránk akarnak ijeszteni és meghunyászkodásra, hallgatásra akarják kényszeríteni a svédeket, ám ez nem fog nekik sikerülni.

Sweden's Prime Minister Ulf Kristersson delivers a press conference at Rosenbad, the Government Offices building in Stockholm, Sweden, on October 17, 2023, following terrorist attack in Brussels. Sweden's intelligence agency said it was keeping its terror alert level unchanged after Brussels police on October 17, 2023 shot and fatally wounded an attacker accused of gunning down two Swedish football fans in what Belgium's prime minister condemned as an act of "terrorist madness". (Photo by Fredrik SANDBERG / TT News Agency / AFP)
Fotó: AFP

A politikus továbbá szorgalmazta, hogy az erősítse meg a határok ellenőrzését és fokozza a belső biztonsági intézkedéseket a brüsszeli támadást követően. Kifejtette, hogy az uniónak jobban kell védenie a határait, és biztosítania kell, hogy veszélyes elemek ne tartózkodhassanak illegálisan a területén.

Nagyobb biztonságra van szükség, nem lehetünk naivak

– fogalmazott.

Hétfő este egy merénylő lőtt agyon két, a svéd–belga EB-selejtezőre érkező svéd fociszurkolót Brüsszelben. A merénylő a taxiból kiszálló szurkolók nyomába eredt, követte őket egy épületbe, ahol tüzet nyitott rájuk. A magát Abdesalem Al Guilaninak nevező elkövető a közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam tagjának nevezte. A belga szövetségi ügyészség kedden közölte, hogy a biztonsági erők végeztek a 45 éves tunéziai támadóval egy kávézóban végrehajtott rajtaütésben.

A brüsszeli terrortámadás után a svéd belbiztonsági szolgálat (SAPO) közölte, hogy emelkedett az iszlamista szélsőségesek részéről érkező fenyegetettség Svédországban, ami akár tartós is lehet. Az országban már augusztusban a második legmagasabb fokozatra emelték a terrorfenyegetettség szintjét, miután több Korán-égetés felbőszítette a muszlimokat, és a kormány úgy ítélte meg, hogy az ország emiatt a dzsihadisták első számú célpontjává vált. 

A svéd hatóságok szerint Svédországgal szemben több dezinformációs kampány is indult a közösségi médiában a Korán-égetésekkel és muszlim családoknak nyújtott szociális szolgáltatásokkal kapcsolatban.