Közélet

Londonban is durva következményei vannak az izraeli háborúnak

A Scotland Yardbeszámolója szerint az elmúlt hetekben megnőtt a gyűlölet-bűncselekmények száma. Londonban is megszaporodtak az antiszemita és iszlámgyűlölő incidensek.

Jelentősen emelkedett az elmúlt hetekben Londonban a gyűlölet vezérelte, mindenekelőtt antiszemita és iszlámgyűlölő indíttatású incidensek száma – közölte pénteki tájékoztatásában a Scotland Yard. A londoni rendőrség összesítése szerint a szeptember 29. és október 12. közötti időszakban – amelybe beleesik a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen múlt szombaton indított támadásának időpontja – 105 bejelentés érkezett antiszemita incidensekről, és további 75 olyan antiszemita indíttatású agresszió jutott a hatóságok tudomására, amely már bűncselekménynek számít.

LONDON, UK - JANUARY 25: An outside view from New Scotland Yard building in London, United Kingdom on January 25, 2022. London’s Metropolitan Police on Tuesday said it will launch an investigation into events held in potential breach of COVID-19 rules at Downing Street. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó: Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / AFP

A rendőrségi beszámoló szerint a tavalyi azonos időszakban 14, illetve 12 ilyen jellegű incidens és bűncselekmény történt a brit fővárosban. A Scotland Yard a vizsgált időszakban 58 incidensről és 54 bűncselekményről szerzett tudomást, amelyeket egyaránt iszlámgyűlölet vezérelt. A hasonló indíttatású incidensek és bűncselekmények száma egy évvel korábban 31, illetve 34 volt.

A pénteki közlemény szerint a londoni rendőrség fokozta járőrtevékenységét a fővárosban a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadás óta. A rendőrök mindemellett kétszáznál több iskolában és több mint háromszáz zsinagógában, mecsetben és egyéb vallási intézményben tettek látogatást az utóbbi időszakban.

A Scotland Yard közölte azt is pénteki tájékoztatásában, hogy több ezer résztvevőt vár a Felvonulás Palesztináért (March for Palestine) címmel meghirdetett szombati londoni demonstrációra, amelynek közvetlen biztosítását ezernél több rendőr látja majd el.

Laurence Taylor, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese, aki a londoni rendőrségi tevékenység összehangolásáért felelős ezen a hétvégén, a tájékoztatáshoz fűzött figyelmeztető nyilatkozatában leszögezte: senkinek nincs joga az erőszak és a gyűlölet felszítására. Hozzátette, hogy a törvény egyértelműen kimondja azt is, hogy a betiltott szervezetek támogatása illegális.

Izraeli háború: ahogy bejelentették az újabb budapesti tüntetést, már be is tiltotta a rendőrség

Többen is próbáltak szimpátiatüntetést szervezni, azonban Magyarország nem engedi a terrorszervezetek melletti kiállást.

Taylor közölte azt is, hogy a rendőrség őrizetbe veszi mindazokat, akiknél a Hamászt vagy más betiltott szervezeteket támogató lobogókat talál. A magas rangú rendőrtiszt hangsúlyozta, hogy a hatóságok nem fogják eltűrni a terrorizmus és a halál ünneplését, sem azt, ha bárki erőszakcselekményekre biztat másokat.

A brit kormány két évvel ezelőtt törvényen kívüli szerveződéssé nyilvánította a Hamászt.

Az Egyesült Királyság területére vonatkozó intézkedés azt jelenti, hogy súlyos bűncselekménynek számít a csatlakozás a brit kormány által militáns iszlamista terrorszervezetnek minősített csoporthoz, és az is, ha valaki másokat a Hamász támogatására biztat. A brit terrorizmusellenes törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, akiket e két vádpontban a brit bíróságok bűnösnek találnak.

Péntek esti nyilatkozatában a Scotland Yard főparancsnok-helyettese leszögezte: a palesztin nép támogatásának kifejezésre juttatása – beleértve a palesztin zászló lobogtatását – önmagában nem számít bűncselekménynek, bizonyos helyzetekben azonban a zászló, illetve transzparensek felmutatása, vagy meghatározott szavak, kifejezések használata megfélemlítésnek, rémületkeltő célú cselekedetnek tekinthető.

 

izraeli háború londoni rendőrség Izrael demonstráció Hamász
Kapcsolódó cikkek